Клопа

Качамак

Качамак је укусно и, кажу, прилично здраво јело. Прави од кукурузног брашна, углавном белог. За прави угођај, користите брашно млевено у воденици.

У шерпу сипати пола литра воде, посолити и сачекати да проври. Шерпу онда мрднути у страну, а температуру рингле смањити негде на пола од маскималне. Брашно постепено сипати у воду и мешати жицом за мућење док не постигнете жељену густину. Качамак кувати још 20-ак минута, често га мешати водећи рачуна да не загори.

Служити га са кајмаком, сиром или млеком.

Воденице поточаре су некад биле честе у златиборском крају. Само на Раковичком потоку их је некад било седам. Модернизације је учинила своје, па су многе угашене, а њихови остаци сведоче о неким прошлим временима. Ипак, Златиборци воле да чувају своју традицију, па се на планинским потоцима још увек могу наћи воденице које раде.

Остаци воденице у Раковици

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *