Златопедија, Флора

Шумска љубичица

ljubičica

Шумска љубичица (Viola odorata) је вишегодишња зељаста биљка из породице љубичица. Назива се још мирисна или дивља љубичица. Води порекло из Европе одакле је распрострањена широм света. Насељава светле листопадне шуме, грмове, сеновите делове ливада, дворишта…

Шумска љубичица је висока до 10 центиметара. Има полегло стабло са малим кореном у виду длачица. Листови су на дугим дршкама, углавном срцастог облика. Цветови су појединачни, величине до 2 cm, такође на дугим дршкама. Цвет чини пет латица, од којих су две доње дуже. Боја им је углавном љубичаста, а може бити тамно-плава, ружичаста, до бела. Плод је чаура у којој је смештено семе.

Љубичица цвета од марта до маја, мада се може видети и у јесен и то углавном ако иза хладног времена наиђе топао талас. Када цвет сазри, из чауре испада ситно семе које расејавају инсекти. Поред оваквог размножавања, нова биљка се добија и дељењем корена.

Цветови и листови шумске љубичице су богати витаминима А и Ц. Биљка се користи при лечењу мамурлука, главобоље, надимања и слабовидости.

Цветови се беру у пролеће, а листови након завршетка цветања биљке. Сушење се врши на сеновитом месту са промајом. Чувају се у добро затвореним стакленим теглама. Пошто су цветови јестиви, могу се додати у било коју сезонску салату, док се од листова се кува чај.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *