• Latest
  • Trending
  • All
kacamak

Качамак

25. март 2025.

Културни репертоар

11. новембар 2025.

30. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

9. новембар 2025.

Знањодром

9. новембар 2025.
slobodan-simic-satiricar

Слободан Симић: Насмејан човек престаје да се боји

5. новембар 2025.
ćaci-štrajk-glađu

Напредњак се плаши да, на снимцима из Ћациленда, није испао довољно бедно

4. новембар 2025.
mma-zlatibor

ММА клуб Златибор успешaн на државном првенству АДЦЦ

4. новембар 2025.
marija-vulovic-betel

Жаклинин Џемпер

3. новембар 2025.

Мусака од плавог патлиџана

3. новембар 2025.

Културни репертоар

3. новембар 2025.
maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

1. новембар 2025.

Знањодром

30. октобар 2025.

Дивљи кестен

30. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Cреда, новембар 12, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Качамак

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
kacamak
Share on FacebookShare on Twitter

Качамак је укусно и, кажу, прилично здраво јело. Прави од кукурузног брашна, углавном белог, мада није ретко од жутог. За прави угођај, користите брашно млевено у воденици.

У шерпу сипати пола литра воде, посолити и сачекати да проври. Шерпу онда мрднути у страну, а температуру рингле смањити негде на пола од маскималне. Брашно постепено сипати у воду и мешати жицом за мућење док не постигнете жељену густину. Качамак кувати још 20-ак минута, често га мешати водећи рачуна да не загори.

Служити га са кајмаком, сиром или млеком. Као прилог уз њега лепо иду пршута и сланина.

Након припреме овог јела шерпу у којој се кувало брашно одмах напунити водом и оставити да одстоји. Након неког времена остаци качамака ће се сами одвојити и шерпу ће те лако опрати.

Качамак се налази у готово свим мениима златиборских ресторана. Штета је не пробати га.

Кукурузно брашно је добро за чишћење органа за варење, било да га конзумирате као качамак или проју.

Воденице поточаре су некад биле честе у златиборском крају. Само на Раковичком потоку их је некад било седам. Модернизације је учинила своје, па су многе угашене, а њихови остаци сведоче о неким прошлим временима. Ипак, Златиборци воле да чувају своју традицију, па се на планинским потоцима још увек могу наћи воденице које раде.

Остаци воденице у Раковици

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: питапројатесто
ShareTweet
Previous Post

Квиз шоу 5

Next Post

ПK Торник уписује нове чланове

Related Posts

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Next Post

ПK Торник уписује нове чланове

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.