Златиборци, Златопедија

Мирјана Ранковић Луковић

Мирјана Ранковић Луковић је по професији наставник разредне наставе, а по опредељењу писац и новинар.

Рођена је у Ваљеву 23. јула 1965. године одакле јој потиче отац Боривој, али је због његове службе (саобраћајни милиционер) живела у Ужицу где је завршила основну и средњу школу, као и Педагошку академију (1986. године). Мајка Вера (девојачко Митрић) је родом из златиборског краја, из села Чичкова код Ариља.

У основној школи Мирјана је већ показивала склоност ка писању и већ у нижим разредима основне школе постаје најмлађи члан литерарне секције, а жеља за писањем креирала јој је даљи пут.

1992. године удајом постаје становница Чајетине где упознаје песника Михаила Ћуповића који ће, са Добрицом Ерићем, први прегледати њене рукописе и уз Љубивоја Ршумовића јој пожелети добродошлицу у свет књижевности.

Њена прва збирка поезије изашла је 1998. године у издању Културно спортског центра Чајетина под називом “ Други део мене “.

Следе:

– 1998. “Лица љубави”  (збирка поезије „Млади и креативни“ Нови Сад)

– 1999. “ Након свих ових година “ (збирка приповедака – КСЦ Чајетина)

–  2003.“Пешчано време“ (збирка приповедака  – “Српска књига” из Руме)

– 2005. “Улазећи у причу” (збирка приповедака – Културно спортски центар Чајетина)

– 2008. “Мушкарци не плачу” (роман – “Легенда” из Чачка)

– 2011. „Приче из Причевића“  (збирка приповедака -„Српска књига“ из Руме)

– 2014. „Ветровима уназад“ (збирка поезије – „Витез“  из Београда)

– 2018. „Тајне наше мале“ (збирка кратких прича-  „Витез“  из Београда)  награда „Хаџи Драган Тодоровић“  

Иза њених рукописа потписани су рецензенти: Љубивоје Ршумовић, Радомир Андрић, Мирко Иконић, Добрица Ерић, Петар Арбутина, Тодор Бјелкић, Недељко Попадић, Горан Врачар, Љубомир Ћорилић.

Песме су јој заступљене у више антологија („Звездано небо Миљковић“, „Крилате руке љубави“, „Гарави сокак“, Фигуре у тексту – градови у фокусу“…) а за многе од њих добија републичка и међународна признања. За филм „Иза затворених врата 2“  Давида Колаковића написала је и компоновала песму „Име моје“.

Од 2014. године је члан Удружења књижевника Србије.

Мирјана Ранковић Луковић је од 2000. до 2008. године радила као новинар ТВ Чајетина. Урадила је мноштво ауторских емисија, а као уредник културног програма је, између осталог,  уређивала сатирично-хумористичку емисији „Гневник“ у сарањи са Михаилом Ћуповићем. Пре изласка збирке приповедака „Приче из Причевића“, у сарадњи са глумицом ужичког Народног позоришта Биљаном Здравковић и колегама са ТВ Чајетина, режирала је осам својих прича које су екранизоване и приказане на истоименој телевизији као и на регионалној ТВ Ваљево. Након гашења телевизије Чајетина, новинарски посао обавља за општински билтен а потом Портал „Златибор прес“ у склопу Културно-спортског центра Чајетина.

Уз подршку сина и супруга срећно ствара и даље.

One thought on “Мирјана Ранковић Луковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *