Гљиве, Златопедија

Шумско пиле

Шумско пиле, жути хлеб, врбара, врбовача (лат. Leatiporus sulfureus) је сапрофитна гљива која расте на кори мртвих или трулих делова дрвећа.

Распрострањена је врста у Европи и Америци. Најчешће расте на листопадном дрвећу: врбама, тополама, храсту, букви (ова на слици је пронађена на пању шљиве), док је на четинарским врстама много ређа. Прилично је честа на Златибору и његовој околини.

Плодна тела су многобројна, неправилног облика. Расту заједно, једно уз друго. Боја младих гљива је најчешће жута до наранџаста. У том периоду, месо је меко и сочно, благо киселкасто. Укус подсећа на пилеће бело месо чему дугује и своје име. Временом губи воду, боја бледи, а плодна тела постају жилавија и тврђа. Мирис пријатан, гљиваст.

Јестива и укусна гљива, најчешће се бере у пролеће и јесен. У исхрани се користе углавном млади примерци. Шумско пиле је прилично захвална врста за употребу у кулинарству. Може се припремати на различите начине: пржити, поховати, пећи на роштиљу, од ње се могу спремати чорбе или салате… У сваком случају неопходно је термички је обрадити јер садржи оксалну киселину. По неким познаваоцима, није препоручљиво конзумирати алкохол уз њу јер ова комбинација може изазвати стомачне проблеме.

Шумско пиле се тешко замењује неким другим врстама, али и у овом случају мора се придржавати мера опреза када је брање гљива у питању.

Шумско-пиле
Sumsko-pile
Доња страна плодног тела

Ако вас занима чудесни свет златиборских гљива, са неким од њих се можете упознати на овом месту: Гљиве Златибора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *