Гљиве

Шумско пиле

Шумско пиле, жути хлеб, врбара, врбовача (лат. Leatiporus sulfureus) је сапрофитна гљива која расте на кори мртвих или трулих делова дрвећа.

Најчешће расте на листопадном дрвећу: врбама, тополама, храсту, букви (ова на слици је пронађена на пању шљиве), док је на четинарским врстама много ређа. Прилично је честа на Златибору и његовој околини.

Плодна тела су многобројна, неправилног облика. Расту заједно, једно уз друго. Боја младих гљива је најчешће жута. У том периоду, месо је меко и сочно. Временом губи воду, боја бледи, а плодна тела постају тврђа. Мирис пријатан, гљиваст.

Јестива и укусна гљива, најчешће се бере у пролеће и јесен. У исхрани се користе углавном млади примерци. Може се припремати на различите начине: пржити, поховати… у сваком случају неопходно је термички је обрадити јер садржи оксалну киселину. По неким познаваоцима, није препоручљиво конзумирати алкохол уз њу јер ова комбинација може изазвати стомачне проблеме.

Шумско пиле се тешко замењује неким другим врстама, али и у овом случају мора се придржавати мера опреза када је брање гљива у питању.

Доња страна плодног тела

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *