• Latest
  • Trending
  • All
Шумско пиле

Шумско пиле

6. октобра 2022.
Трипкова

Знањодром

7. децембра 2023.
Авантура

Знањодром

30. новембра 2023.
Vrutci-jezero

Знањодром

24. новембра 2023.
Култура: Ове недеље на репертоару представе и филмови

Култура: Ове недеље на репертоару представе и филмови

23. новембра 2023.
Знањодром

Знањодром

17. новембра 2023.
ABA 2 ZLATIBOR

AБА 2 лига на Златибору

13. новембра 2023.
Е, мој Тодоре

Култура: Представа „Е, мој Тодоре!“ слави јубилеј

13. новембра 2023.
znanjodrom

Знањодром

9. новембра 2023.
Култура: Мирјана Бобић Мојсиловић у Чајетини

Култура: Мирјана Бобић Мојсиловић у Чајетини

10. новембра 2023.
znanjodrom44

Знањодром

3. новембра 2023.
Култура: Почиње Југословенски позоришни фестивал

Култура: Почиње Југословенски позоришни фестивал

2. новембра 2023.
Знањодром

Знањодром

26. октобра 2023.
петак, 8 децембра, 2023
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Златопедија Гљиве

Шумско пиле

by Око Златибора
6. октобра 2022.
in Гљиве, Златопедија
0
Шумско пиле
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Шумско пиле, жути хлеб, врбара, врбовача (лат. Leatiporus sulfureus) је сапрофитна гљива која расте на кори мртвих или трулих делова дрвећа.

Распрострањена је врста у Европи и Америци. Најчешће расте на листопадном дрвећу: врбама, тополама, храсту, букви (ова на слици је пронађена на пању шљиве), док је на четинарским врстама много ређа. Прилично је честа на Златибору и његовој околини.

Плодна тела су многобројна, неправилног облика. Расту заједно, једно уз друго. Боја младих гљива је најчешће жута до наранџаста. У том периоду, месо је меко и сочно, благо киселкасто. Укус подсећа на пилеће бело месо чему дугује и своје име. Временом губи воду, боја бледи, а плодна тела постају жилавија и тврђа. Мирис пријатан, гљиваст.

Јестива и укусна гљива, најчешће се бере у пролеће и јесен. У исхрани се користе углавном млади примерци. Шумско пиле је прилично захвална врста за употребу у кулинарству. Може се припремати на различите начине: пржити, поховати, пећи на роштиљу, од ње се могу спремати чорбе или салате… У сваком случају неопходно је термички је обрадити јер садржи оксалну киселину. По неким познаваоцима, није препоручљиво конзумирати алкохол уз њу јер ова комбинација може изазвати стомачне проблеме.

Шумско пиле се тешко замењује неким другим врстама, али и у овом случају мора се придржавати мера опреза када је брање гљива у питању.

Шумско-пиле
Sumsko-pile
Доња страна плодног тела

Ако вас занима чудесни свет златиборских гљива, са неким од њих се можете упознати на овом месту: Гљиве Златибора.

ShareTweetPin
Око Златибора

Око Златибора

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
Трипкова

Знањодром

by Око Златибора
7. децембра 2023.
0

Авантура

Знањодром

by Око Златибора
30. новембра 2023.
2

Vrutci-jezero

Знањодром

by Око Златибора
24. новембра 2023.
0

Култура: Ове недеље на репертоару представе и филмови

Култура: Ове недеље на репертоару представе и филмови

by Око Златибора
23. новембра 2023.
0

У недељи пред нама на репертоару културних установа су позоришне представе и филмови. Културни центар Чајетина - понедељак, 20.11.2023. у...

Категорије

  • Важни телефони
  • Политика приватности

Copyright © 2017 JNews.

No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In