Вести

Светски дан планина

Одлуком Уједињених нација од 2003. године, 11. децембар се обележава као Светски дан планина. На овај начин, Светска организација жели да укаже на значај који планински екосистеми имају у очувању биодиверзитета и спречавању наглих климатских промена.

Светски дан планина се ове године обележава под слоганом #MountainsMatter, а његова главна тема је одрживи туристички развој. Претерана експлоатација планина у туристичке сврхе и, самим тим, нарушавање природне равнотеже су препознати као глобални проблем чије последице осећамо сви.

Планинске шуме су изузетно значајан произвођач кисеоника. Чисте планинске реке и потоци представљају главне ресурсе пијаће воде, а живи свет је изузетно богат и разноврстан. Ценећи све ове вредности, Уједињене нације покушавају да, у што већој мери, очувају планинска подручја и сачувају их од даље деградације.

Сведоци смо да су данас српске планине угрожене претераном градњом и небригом за еколошку равнотежу. Златибор је можда највећи симбол овакве праксе (о оправданости оваквог имиџа се може полемисати), али сличну ситуацију све чешће можемо видети и на Тари, Дивчибарама, Старој планини, Хомољу…

Шумска подручја се девастирају претераном сечом што изузетно погодује ерозивним процесима и губитку природног станишта бројних аутохтоних животињских и биљних врста. Планинске реке су додатно погођене изградњом минихидроелектрана. У неким крајевима, ово је већ изазвало исушивање природних токова, довело до еколошких катастрофа и уништења живог света. Поред тога, у плану је отварање бројних рудника у планинским подручјима што ће изазвати даље урушавања животне средине са трајним и несагледивим последицама.

Планине су важне, лепе, непресушни су извор менталног и физичког здравља и било би добро да сачувамо њихове дивље пределе за себе и неке будуће нараштаје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *