Златиборци, Златопедија

Милош Поповић

Милош-Поповић

Милош Поповић (Чајетина, 27. фебруара 1876 — Београд, 7. септембар 1954) је лекар, активиста и родоначелник српског извиђаштва.

Основну школу је завршио у Ужицу, нижу гимназију у Смедереву, пети разред гимназије у Крагујевцу, а школовање је завршио у Београду. Медицину је 1901. године завршио у Бечу.

Савез трезвене младежи

Свестан раширености алкохолизма и проблема које он са собом носи, 1901. година оснива друштво за борбу против алкохолизма под називом Савез трезвене младежи. Чланови савеза били су у обавези да алкохол „неће ни узимати, ни справљати, ни другоме давати“. Поповић је преводио и издавао брошуре и књижице које су се бавиле проблемом алкохолизма и активно радио на промоцији трезвењаштва. Временом, покрет добија велики број присталица, а најзначајнији међу њима је био Краљ Петар I Карађорђевић.

Свестан да алкохолизам није лако искоренити, одлучује да младима понуди здраву алтернативу. Решење проналази у извиђаштву.

Млади четници

Под утицајем књиге Роберта Бадена Пауела “Извиђаштво за дечаке“, Поповић почиње издавање часописа Савезник-Четник која се бави скаутизмом. Реч скаут преводи као четник прилагођавајући је српској традицији.

6. маја 1911.године Др Милош Ђ. Поповић, школски лекар Треће мушке гимназије у Београду, оснива прву чету малих четника “Ласта“. Чета је бројала тридесетак чланова, а прво предавање о извиђаштву одржано је у Карађорђевом парку.

У јуну исте године, у Нишу се оснива чета “Бели орао“ која 20. јуна изводи прву извиђачку акцију у Србији. Био је то једнодневни маршу реону Сићевачке и Јелашничке клисуре.

Извиђачке честе се потом оснивају по свим већим српским градовима. 6. маја 1912. године одржан је конгрес Трезвене младежи на коме је донета одлука о оснивању “Мали четници и планинке Краљевине Србије“. Током Балканских ратова, млади четници активно су помагали државним институцијама, поштама, школама, кухињама, болницама,… као курири, помоћници, болничари,

По завршетку Првог светског рата и формирању Краљевине СХС, организација мења име у Савез извидника и планинки Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Милош Поповић после рата неуморно наставља рад на популаризацији извиђачког покрета и борби против алкохолизма. У Ужицу се 1926. године оснива скаутска организација. Ове активности је наставио и после Другог светског рата.

Милош Поповић је преминуо 7. септембра 1954. године у Београду.

Извори: Википедија, Одред извиђача Мика Антић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.