Златиборци, Златопедија

Владимир Митровић

Владимир Митровић

Владимир Митровић, самоуки сликар и вајар рођен је 1953. године у селу Трнава, надомак Сирогојна, у којој је и провео свој радни и животни век.

Као младић, 1969. године насликао је Титов портрет поводом дана Уједињених нација. За рад је добио награду у виду пастелних боја и књиге „Слуга Јернеј и његово право“. Награда, као потврда талента, инспирисала га је да се опроба у вајарсту. 1973. израдиo је своју прву скулптуру, бисту Саве Јовановића Сирогојна постављену испред школе у Сирогојну. Затим је почео да ређа слике и скулптуре. Сликао је мотиве и пределе златиборских села и клесао у камену најчешће птице, по којима је постао препознатљив у земљи и свету.

1992. године у Токију су биле изложене његове камене птице и слике Златибора на каменим плочама. 1996. у Прагу jе добио Масарикову награду. Биста игумана Хаџи Мелентија у порти манастира Рача, како је Отац Саво Ристић говорио, право је ремек-дело. „То Владо најбоље зна како је било од једне огромне стене, једног блока од две-три тоне направити лик Хаџи Мелентија у природној величини.“ Скулптура патријарха Гаврила Рашковића у манастиру Дубница, такође је његових руку дело.

Пре 30 година Владимир је основао ликовну колонију окупљајући уметнике из земље и иностранства. Касније саградио је свој атеље и галерију „Трнава“ који су отворени за туристе.

Владимир Митровић је преминуо 22. јуна 2016. у 63. години живота. Сахрањен је у родној Трнави.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *