Кромпир салата је јело од куваног кромпира које се служи као прилог главном јелу. Сматра се да је настала у Немачкој и да се одатле раширила широм Европе и Азије.
За припрему кромпир салате потребно је: килограм белог кромпира, већа главица црног лука, сирће, со, першун.
Кромпир опрати и неољуштеног скувати. Кромпир је куван када виљушка лагано пролази кроз њега. Извадити куван кромпир из воде и оставити да се мало охлади. Док се хлади, време се може искористити за сецкање црног лука. Лук се сече на колутове или коцкице. Може се користити и црвени лук који изгледа декоративније. Прохлађен кромпир ољуштити и сећи, такође, на колутове. У чинију добро помешати лук и кромпир. Услед мешања кромпир ће се мрвити, па будите мало нежнији како не би добили пире. У то додати кашику сирћета и кашичицу соли и две кашике уља. Још једном све измешати, сервирати у чинију и декорисати першуном. Уколико волите јаче салате може се додати и млевени бибер.
Кромпир салата се најчешће служи хладна. У фрижидеру се чува два до три дана. Погодна је за дане поста и најчешће се служи уз рибу. Уколико волите да експериментишете предлажемо да пробате котлете амура. https://okozlatibora.rs/2022/01/05/kotleti-amura/
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију