Златопедија, Флора

Дан и ноћ

noć-i-dan

Дан и ноћ (Viola tricolor) је једногодишња или краткотрајно вишегодишња биљка из породице љубичица. Другачије се назива и маћуха, пољска или тробојна љубица. Расте углавном по некадашњим њивама, по сувим, каменитим местима, по ободима шума, ливадама и пашњацима брдско-планинских крајева. Може се гајити и у баштама.

Дан и ноћ има корен у виду ризома. Стабло му је полегло и разгранато. Може да достигне висину око15 cm. Листови су на шупљим, угластим дршкама. По ободу су назубљени и имају изражене, велике залиске. Горњи листови су издужени, док су доњи углавном јајасти или срцолики. Цветови расту појединачно на дугим петељкама. Величина цветова је до 1,5 cm и тробојни су. Најчешће горње латице су тамно љубичасте, бочне светло љубичасте, док је доња жута, мада није ретка ни варијанта боја од беле, преко бледо жуте, до жуте. Боје се преливају. Цветају у пролеће и лето. Плод је у виду чахуре у којој је смештено семе. Једна биљка може произвести и до 50 семенки.

Дан и ноћ садржи салицилну киселину, етарско уље, гликозиде, сапоније, глукозу, витамин Ц, каротеноиде, танине, кумарине… те се користе за лечење екцема, херпеса, свраба, гихта, реуме, бронхитиса, против упале бешике. Добар је и за чишћење крви.

Од биљке се кува чај. Користи се цео надземни део. Кашику чаја прелити са 2 dl хладне воде и оставити да стоји преко ноћи поклопљен. Ујутру се процеди и мало угреје колико да није хладан. У току дана попити две до три шоље. Након седам дана коришћења направити паузу пар дана, па поновити. Код кожних обољења чајем испирати или стављати облоге на проблематична места.

Напомена: Лековита својства има ливадски дан и ноћ и не може се мењати хибридним врстама које се користе као украсно биље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *