Златопедија, Флора

Мускари

мускари

Мускари (Muscari) је вишегодишња биљка из породице Asparagacea, мада је раније била уврштена у породицу зумбула. Због изгледа свог цвета, другачије се назива и гроздасти зумбул. Мускари потиче из северозападне Турске и југозападног Закавказја. Расте на рубовима шума, обронцима планина, сувим ливадама, мада се све чешће користи у цвећарству за украшавање травњака и стаза.

Мускари спада у ниске биљке, јер достиже висину од 15 до 30 центиметара. Расте из луковице која је јајастог облика са светлим љускама. Листови су тамнозелени, тракасти и издужени. Једна биљка има од два до шест листова. Цветови су ситни у облику звончића, плаве боје са белим рубом по ободу. Скупљени су у гроздасте цвасти која броји чак 30-40 цветова. Налазе се на чврстим стабљикама, дугим 10-12 cm.

Мускари цвета у марту и априлу. Цвет траје око три недеље. Има јак, али пријатан мирис који подсећа на мошус. Биљка се простим пресађивањем луковице може гајити у дворишту. Најбоље време за садњу је јесен.

Готово сви делови мускара су отровни. Биљка је отпорна на болести и штеточине, па врло добро штити и биљке око себе. Мускари одлично ђубри земљиште и тера муве и комарце.

Гроздасти зумбул се користи у медицини за прављење накиселог вина које је богато витамином Ц и антиоксидантима. Ломљени цветови се користе за прављење облога за ублажавање црвенила и иритације коже. Чај је добар као диуретик. Међутим, много већу примену има у производњи парфема, због свог слатког мириса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *