Златопедија, Флора

Хајдучка трава

hajdučka trava

Хајдучка трава (Аchillea millefolium) у златиборском крају, познатија је под називом спориш. То је вишегодишња биљка која је изузетно цењена због свог лековитог дејства. Име дугује хајдуцима који су је користили за зарастање рана. Хајдучка трава расте по ливадама, пашњацима, уз ивице путева.

Биљка има хоризонталан подземни део из кога расте стабљика висока до 50 cm. Округла је, чврста и усправна на чијој основи су дуги листови са петељко, док су они при врху мањи, углавном седећи. Сви листови су вишеструко перасто расцепљени са назубљеним ивицама. На врху стабљике је главичаста цваст у коју су скупљени ситни цветиви беле до бледо-жуте боје.

Хајдучка трава садржи етарско уље, витамин К и Ц, смолу, флавоноиде, ахилеин, танине, минерале калијум и натријум…

Цвета током целог лета, а бере се кад има највише сунца (јун, јул и половина августа), јер је тада најбогатија етеричним уљима. Најбоље је брати само цвасти које се скупљене у букет увежу, окаче наопачке и суше на промаји.

Хајдучка трава – примена

Биљка се најчешће користи у облику чаја који је горког укуса и не треба га сладити, јер тако губи своју лековиту моћ.

Ефикасна је при лечењу женских болести (миома, упала материце и јајника, нередовних циклуса), за ублажавања мигрене, несвестице, мучнине, код јаких болова у очима и крварења из носа. Хајдучка трава утиче на стварање црвених крвних зрнаца, помаже код хемороида, крварења из плућа и желудца. Користи се и као антибактеријско и антитромбичко средство, за чишћење организама, регулацију метаболизма, лучења жучи, ублажавања грчева у стомаку.

У облику праха, који се добија млевењем суве биљке, спориш је делотворан код зарастања рана. Може се користити и као купка, за ублажавање болова у рукама и ногама.

За припрему чаја потребна је малу кашику суве биљке прелити са 2 dl вреле воде и оставити да одстоји 10 минута. Пије се по шоља чаја три пута дневно пре јела.Ко не воли чајеве, може направити и тинктуру. Флашу напунити тек убраним цвастима и прелити ракијом. Након две недеље стајања на сунцу тинктура се може користити. Пије се, такође, три пута дневно, али по кафена кашичица пре јела. За припрему купке неопходно је 100 грама целе биљке која се потопи у воду и остави да стоји целу ноћ. Сутрадан се прокува и тако врела изручи у воду за купање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *