Златиборци, Златопедија

Михаило Ћуповић

Михаило Ћуповић

Михаило Ћуповић, златиборски песник, рођен је 13. 09. 1934. године у Мокрој Гори. У Чајетину се доселио 1973. и у њој је провео остатак живота. По занимању је био поштар који је касније унапређен у управника поште на Златибору.

Михаило Ћуповић кроз књижевни рад

Од детињства волео је поезију и одлучио да јој се у потпуности посвети. Писао је за децу и одрасле. Објавио је више збирки песама: И ја дижем два прста (1972), Са извора Златибора (1976), Увек заједно (1981), Венац ливадског цвећа (1982), Планина (1984), Шта мислиш (1986), Бреза на пропланку (1989), Добро је што децу не рађају тате (1991), Пуче зора изнад Златибора (1993), Хајде, деда, коњ ми буди (1995). Написао је драме Немојте крварити реку и Ћутећи су говорили, као и монодраме Земља и Еро са онога света. Писао је и дечије позоришне комаде – Весели мудрац, Чекајући вука, Да сутра не буде касно и једну (еколошку) бајку под називом Схвати једном људски роде.

Ћуповић је свој књижевни рад објављивао у листовима и часописима, али и у радио и телевизијским емисијама. Награђиван је, а у родном крају проглашен за највећег завичајног песника.

Написао је преко сто песама кроз које је исказивао своју очараност лепотом златиборског краја. Певао је и о својим љубавима, узвраћеним и неузвраћеним. „Златиборе питај Тару“ је једна од њих, а посвећена је Милици Крсмановић, девојци коју је волео и желео с њом да подели живот. Али њени је нису дали, јер је имала две старије неудате сестре и ред се морао поштовати. Родитељи су је одвели код тетке у Заовине како би је одвојили од Ћупа, момка из комшилука. Михаило одлази у војску пуне две године, а Милица се у том удала у Вишеградску Бању.

Умро је 12. 09. 2004. године, а сахрањен у родној Мокрој Гори.

Сећање на Ћупа

У оквиру Библиотеке Љубиша Р. Ђенић у Чајетини 18.03.2005. године основана је Фондација Михаило Ћуповић са циљем трајног очувања и неговања успомене на његов рад. Од 2010. године Удружење књижевника Србије додељује награду Михаило Ћуповић за допринос у поезији за децу и поезији инспирисаној природом и очувањем здраве средине.

Ћуповић је био и творац дечијег фестивала Деца међу нарцисима, који је ове године прославио свој 30. рођендан. Фестивал је међународоног карактера и окупља ученике основних школа, ради промоције најбољих дечијих литерарних остварења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *