Златопедија, Спорт

Планинарски клуб Торник

PK Tornik

Планинарски клуб Торник из Чајетине основан је 21. октобра 1982. године. Клуб је у неколико наврата прекидао свој рад, али је доласком младих и амбициозних људи већ шест година клуб изузетно активан. Слава клуба је Свети краљ Милутин и обележева се 12. новембра. Први председник клуба био је Божо Чарапић, а ту функцију данас обавља Марко Џамбасовић.

Планинарски клуб Торник бави се организацијом и реализацијом различитих активности: краће и дуже пешачке туре превасходно на територији Златибора, али и по Србији и другим државама. До сада, чланови клуба попели су се на врхове Повлена, Каблара, Ртња, Мучња, Трема, Орјена, Кајмакчалана, Триглава, Чврснице, Козаре, Чемерна… Такође, клуб активно учествује у обележавању пешачких стаза и изради планинарскихг карата. Чланови клуба, у више категорија, такмиче се у Лиги планинарске оријентације Планинарског савеза Србије и до сада су бележили запажене резултате, а Златибор се нашао и на листи домаћина лиге. Већ другу годину заредом десетог септембра клуб организује манифестацију „Дан пешачења“ који окупља децу свих узраста.

„ПК Торник окупља љубитеље планина и природе уопште у циљу ширења позитивног става према природи и здравом начину живота.“

Планинарство, као вид рекреације, на Златибору постоји већ 90 година. Наиме, 10. октобра 1931. године основано је прво планинарско туристичко друштво под називом ПД Златибор. Двадесет година касније, 1951. истог датума, друштво мења назив у ПД Вијогор, чији је наследнк данашњи Планинарски клуб Торник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *