Авантура

Средњошколци из Чајетине откривају кулинарске тајне на Youtube

Ако желите да откријете неке од тајни куварског заната или научите да припремате нова, укусна јела, онда је Youtube канал који су покренули ученици Угоститељско туристичке школе из Чајетине, право место за вас. На овом каналу можете сазнати како се спремају различите врсте хлебова, крменадла на златиборски начин, разне чорбе и још много тога.

– Идеја је настала случајно, тако што сам после посла својим пријатељима рекла: Како сам лепо јела у школи! Тада сам схватила да људи не знају колико укусну храну спремају наши ђаци и какву привилегију као дегустатори имамо ми, њихови професори, каже Софија Павловић Луковић, идејни творац овог пројекта.

– Деца су по природи јако креативна и довољно им је дати мали подстрек да ту своју креативност испоље. Одлично су прихватили идеју и фантастично се снашли у новој улози. Превасходни циљ нам је био да промовишемо школу и упознамо људе са занимљивим стварима које наши ђаци уче у њој. Успут смо успели да, на неки начин, размрдамо комплетну школу. Сада су сви, и ђаци и професори, расположени да се укључе, свакодневно добијамо сугестије за наредне емисије, а сличне реакције добијамо и од гледалаца.

– Велику помоћ смо имали од запослених у хотелу Central Inn који су одмах подржали нашу идеју. Пре свега, морам то да истакнем, наши бивши ђаци нам увек излазе у сусрет где год могу и они су нам пуно помогли да ова идеја заживи. За сада, сва јела се припремају баш по школским рецептима, а у плану је да снимимо и неколико емисија у златиборским ресторанима где ће наши ђаци имати прилику да раде са искусним куварима, затим да прикажемо како се припрема храна у природи. Идеја и ентузијазма нам не мањка- каже она.

За сада је планирано да се сними укупно петнаест емисија, које ће се емитовати два пута месечно.

Један од оних који нас воде кроз емисије је Павле Павловић, ученик трећег разреда Угоститељско-туристичке школе у Чајетини.

– Свиђа ми се концепт и мислим да је ово одличан начин да се популаризује школа и омасови по мени најбољи занат под капом небеском. Циљ нам је да школу представимо на прави начин и покажемо да је она одличан избор за младе који размишљају о будућем занимању. Чини ми се да смо овим емисијама успели да прикажемо занимљиве стране нашег посла и демонстрирамо професионализам у туризму и угоститељству – испричао нам је Павле.

Његов колега Филип Симић, који је у Чајетину дошао из Рудог, слично размишља.

– Сама идеја даје могућност нашој школи да покаже своју професионалност и квалитет, а нама да се опробамо у нечем новом. Снимање емисија је један искорак према бољем разумевању нашег посла. Помаже нам да покажемо способности и вештине стечене током школовања и све добре стране наше струке. Верујем да, на овај начин, можемо да мотивишемо млађе генерације да упишу наше смерове и баве се овим послом у будућности – рекао је Филип.

Све до сада снимљене емисије можете погледати на овом линку: Угоститељско туристичка школа Чајетина.

Бојан Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *