Златиборци, Златопедија

Димитрије Туцовић

dimitrije-tucović

Димитрије Туцовић је био правник, политичар, новинар, борац за радничка права и оснивач Српске социјалдемократске партије. Рођен је 15. маја 1881. године у златиборском селу Гостиље. Био је пето по реду дете у породици Јеврема и Јефимије, рођене Цицварић из Никојевића.

Туцовићи су били свештеничка породица. Димитријев деда, чије је име носио, био је сеоски свештеник. Отац Јеврем је такође био свештеник, једно време насељен у Ариљу, али се након женидбе вратио на парохију свог оца. Када су деца стасала за школу, породица се 1885. године доселила у Ужице.

Димитрије Туцовић Диле 1889. креће у први разред код учитеља Василија Лукића. Иако није волео да учи, Димитрије је био изузетно пажљив на часовима. Док су родитељи мислили да неће завршити школу, учитељ Василије је истицао да је Димитрије најбољи ђак у разреду. 1893. Димитрије уписује ужичку реалку где упознаје Радована Драговића који га упознаје са социјалистичким идејама. 1898. године, због штедње, ужичка реалка се затвара, па Туцовић прелази у Београд где завршава последња два разреда Гимназије.

За време боравка у престоници учествује у многим политичким акцијама и протестима. Након мартовских демонстрација 1903. био је приморан да емигрира из земље. Исте године са Драговићем оснива Српску социјалдемократску странку. Након смиривања ситуације враћа се у Србију, а потом у Београду уписује студије права. Дипломирао је 1906.

Димитрије Туцовић је учествовао у Балканским ратовима и Првом светском рату. Погинуо је 20. новембра 1914. године на Враче Брду код Лајковца. 2016. његови посмртни остаци су положени у Алеју великана на Новом гробљу у Београду.

Његова родна кућа у Гостиљу је заштићена као споменик културе од изузетног значаја, а основна школа у Чајетини носи његово име.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *