Златопедија, Флора

Красуљак

Krasuljak

Красуљак (Bellis perennis) је вишегодишња биљка из породице главочика. Називају је још и бела рада. Красуљак настањује ливаде, пашњаке, расте у двориштима и парковима. Цвета од раног пролећа, па све до првих мразева.

Красуљак је зељаста биљка, ниског раста. Корен јој је цилиндричан и хоризонтално положен. Листови су приземни, скупљени у розетну. Облик им је округласт или јајаст, по ободу благо назубљени. Цветови расту на појединачним дршкама висине од 3 до 15 центиметера. Цветна главица је причника од 1 до 2 центиметара, сачињена од два дела. Централни, дискус, граде жуте латице, док су око њих распоређене беле дугуљасте латице у два реда. Цветови су двополни. Плод је ахенија, сув и затворен.

Красуљак је лековита биљка богата витамином Ц и каротеном. Садржи и јабучну, сирћетну и оксалну киселину, сапонин, танин, смолу, етерично уље и горке материје. Киселог је укуса, помало горка и опора. Употребљавају се листови и цветови који се беру док су млади. Красуљак се конзумира у виду чаја или као салата. Да би се кисели укус ублажио може се додати у остале салате или кувана јела. Користи се за ублажавање болова и грчева, за чишћење крви, за превенцију болести желуца и црева, сметњи у раду јетре и бубрега, код ублажавања кашља и астме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *