• Latest
  • Trending
  • All
djurdjevaca-pecurka

Ђурђевача (редуша)

22. април 2025.

Штрудла са маком

18. новембар 2025.

Дечји позоришни фестивал – „Време је за позориште“

17. новембар 2025.

Културни репертоар

17. новембар 2025.
brezova-guba

Брезова губа

17. новембар 2025.
leteci-metro

Београд добија летећи метро

14. новембар 2025.

Знањодром

13. новембар 2025.

Црква Светог Архангела Гаврила у Чајетини

12. новембар 2025.

Културни репертоар

12. новембар 2025.

30. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

9. новембар 2025.

Знањодром

9. новембар 2025.
slobodan-simic-satiricar

Слободан Симић: Насмејан човек престаје да се боји

5. новембар 2025.
ćaci-štrajk-glađu

Напредњак се плаши да, на снимцима из Ћациленда, није испао довољно бедно

4. новембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Cреда, новембар 19, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Златопедија Гљиве

Ђурђевача (редуша)

by Око Златибора
22. април 2025.
in Гљиве, Златопедија
0
djurdjevaca-pecurka
Share on FacebookShare on Twitter

Ђурђевача (Calocybe gambosa), у златиборском крају много познатија као редуша је једна од најпопуларнијих и најукуснијих врста печурака.

Расте у пролеће, у зависности од временских прилика, крајем априла или почетком маја и једна је од врста које се јављају најраније у години. Најчешће се налази у високој трави, на ливадама, пропланцима, у воћњацима… Јавља се у круговима, редовима, често у збијеним скупинама.

Шешир је беле, смеђебеле до светложућкасте боје. Код младих примерака полулоптастог облика, касније се шири, на рубовима благо повијен, ширине до 15 центиметара. Листићи печурке су бели, густи, прилично уски. Стручак је, такође, бео, пун, ваљкастог облика. Месо је бело, карактеристичног брашњастог мириса и пријатног укуса.

Ђурђевача је изузетно цењена у кулинарству. У родним годинама, могуће је набрати велике количине, па је врло захвална за конзумацију. Може се спремати на различите начине: пржити, кувати, пећи на жару или укиселити у туршији. Ово је једна од печурака која се може јести и сирова, али термичка обрада је препоручљива за све врсте гљива.

Могућа је замена за отровном оловастом рудолиском чији листићи су жути, а касније розе боје. Ове две врсте се ретко јављају у исто доба године, па је уз мало пажње, лако уочити разлике.

Ако вас занима чудесни свет златиборских гљива, са неким од њих се можете упознати на овом месту: Гљиве Златибора.

Tags: гљивезлатибор
ShareTweet
Previous Post

Црни смрчак

Next Post

Вести

Related Posts

brezova-guba

Брезова губа

by Око Златибора
17. новембар 2025.
0

Брезова губа, брезов труд (Piptoporus betulinus) је лигниколна вртса гљиве која расте искључиво на дрвету брезе. Јавља се од пролећа...

Црква Светог Архангела Гаврила у Чајетини

by Око Златибора
12. новембар 2025.
0

Црква Светог Архангела Гаврила у Чајетини подигнута је крајем 19. века и представља један од најзначајнијих православних храмова на Златибору....

maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

by Око Златибора
1. новембар 2025.
0

Магленка (Clitocybe nebularis), једна је од најраспрострањенијих јесењих печурака у Европи, па и на Златибору.

Дивљи кестен

by Око Златибора
30. октобар 2025.
0

Дивљи кестен (Aesculus hippocastanum) је листопадно дрво из породице јавора. Аутохтона биљка је на Балканском острву где расте у мешовитим...

Next Post
Vesti-zlatibor

Вести

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.