Гљиве

Црни смрчак

Црни смрчак (Morchella elata) је изузетно цењена и укусна печурка из рода Morchella у коме се налази више врста гљива.

Све врсте смрчака расту у пролеће, а у планинским пределима се могу наћи и почетком лета. Налазе се, најчешће у листопадним шумама и на њиховим ивицама (по неким истраживачима црни смрчак нарочито добро успева међу јасеновима).

Црни смрчак има шешир у облику пчелињег саћа, тамне је боје. Расте у висину до 10 центиметара. Дршка је шупља светлија, бела или крем боје, временом може да потамни. Месо је еластично, пријатног (гљивастог) мириса.

Због свог укуса и хранљивих састојака које садржи, смрчак је јако популарна гљива у кулинаству. Садржи антиоксидансе, благотворно делује на рад јетре и кардиваскуларни систем. Пре припреме, неопходно је термички је обрадити јер садржи термолабилне отрове који се на високим температурама разграђују и неутралишу.

Неискусни скупљачи је могу заменити са отровним хрчком (Gyromitra esculenta) који је другачије (црвенкасте до смеђе боје), а чији шешир подсећа на мозак (На сликама испод можете видети разлике). Шешир ове гљиве може добити тамније тонове током сушног периода, што може довести до замене са смрчком.

Ако вас занима чудесни свет златиборских гљива, са неким од њих се можете упознати на овом месту: Гљиве Златибора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *