• Latest
  • Trending
  • All
vrganj

Вргањ

18. маја 2023.
Трипкова

Знањодром

7. децембра 2023.
Авантура

Знањодром

30. новембра 2023.
Vrutci-jezero

Знањодром

24. новембра 2023.
Култура: Ове недеље на репертоару представе и филмови

Култура: Ове недеље на репертоару представе и филмови

23. новембра 2023.
Знањодром

Знањодром

17. новембра 2023.
ABA 2 ZLATIBOR

AБА 2 лига на Златибору

13. новембра 2023.
Е, мој Тодоре

Култура: Представа „Е, мој Тодоре!“ слави јубилеј

13. новембра 2023.
znanjodrom

Знањодром

9. новембра 2023.
Култура: Мирјана Бобић Мојсиловић у Чајетини

Култура: Мирјана Бобић Мојсиловић у Чајетини

10. новембра 2023.
znanjodrom44

Знањодром

3. новембра 2023.
Култура: Почиње Југословенски позоришни фестивал

Култура: Почиње Југословенски позоришни фестивал

2. новембра 2023.
Знањодром

Знањодром

26. октобра 2023.
петак, 8 децембра, 2023
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Златопедија Гљиве

Вргањ

by Око Златибора
18. маја 2023.
in Гљиве, Златопедија
0
vrganj
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Вргањ, прави или храстов вргањ (Boletus edulis) је јестива и изузетно цењена врста печурака. Сам род вргања садржи више од 100 врста гљива међу којима има отровних и нејестивих врста. Неко основно правило, за почетнике, је да вргање који мењају боју на пресеку не треба конзумирати.

На Златибору расте најчешће по листопадним и мешовитим шумама, на пропланцима или ливадама у самој близини шума. Јављају се крајем пролећа, у мају или јуну, па све до касне јесени. Рађају у више наврата, током летњих суша их углавном нема, да би се опет појавили са кишовитим периодом у септембру.

Шешир гљиве код младих примерака је полулоптаст, касније отворен, светлосмеђе до тамносмеђе боје. Нарасте до 25 центиметара у пречнику. Цевчице су беле, касније жућкасте до зеленкасте, на притисак не мењају боју.

Стручак печурке је пун, дебео, чврст, задебљан у доњем делу, беле до светлосмеђе боје. На пресеку бео. Доњи део стручка и мицелјиум су такође беле боје.

Месо гљиве је пријатног укуса и мириса. Такође, на притисак не мења боју.

Због својих карактеристика и пријатног укуса вргањ спада међу најпопуларније гљиве у кулинарству. Може се спремати на различите начине: пржен, печен на жару, може се сушити при чему његови мирис и укус постају интензивнији, као додатак гулашу…

vrganj gljiva
Вргањ
Vrganji

Ако вас занима чудесни свет златиборских гљива, са неким од њих се можете упознати на овом месту: Гљиве Златибора.

ShareTweetPin
Око Златибора

Око Златибора

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
Трипкова

Знањодром

by Око Златибора
7. децембра 2023.
0

Авантура

Знањодром

by Око Златибора
30. новембра 2023.
2

Vrutci-jezero

Знањодром

by Око Златибора
24. новембра 2023.
0

Култура: Ове недеље на репертоару представе и филмови

Култура: Ове недеље на репертоару представе и филмови

by Око Златибора
23. новембра 2023.
0

У недељи пред нама на репертоару културних установа су позоришне представе и филмови. Културни центар Чајетина - понедељак, 20.11.2023. у...

Категорије

  • Важни телефони
  • Политика приватности

Copyright © 2017 JNews.

No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In