Географија

Бранешци

бранешци

Бранешци су село у Општини Чајетина, на североисточним обронцима Златибора. Налазе се на неких десетак километара од туристичког центра. Саобраћајно је одлично повезано са околином јер кроз њега пролазе магистрални пут и железничка пруга.

Географски, Бранешци су врло разнолики јер се у њима налази пространо Бранешко поље из кога се пењу високи врхови који достижу око 1000 метара надморске висине. Кроз село протиче река Сушица која га дели на Горње и Доње Бранешце. Највиши делови су Обадово брдо и висораван Око. Почеци златиборског туризма су везани управо за Око.

Вегетација варира у зависности од надморске висине. У вишим деловима преовлађују четинарске шуме и пашњаци, док су у нижим доминантне листопадне врсте и ливаде.

Кречњачки терен на коме се налази добар део села условио је настанак крашких облика рељефа. Река Сушица је већим делом тока понорница, а постоји и више спелеолошких објеката: Вујића јама, Звекара, Увор…

Село је испресецано планинским потоцима. У њему извиру Џамбића поток и Беле воде, а њихова врела, нарочито у пролеће, представљају праву природну драгоценост. У овим водама је могуће пронаћи рибље врсте карактеристичне за златиборско подручје: Клен, поточна пастрмка, кркуша, поточна мрена.

У Бранешцима се јављају различите врсте дивљачи, нарочито бројне су срне. Шуме су богате дивљим воћем: јагодама, купинама, малинама, боровницама, крушкама, јабукама, као и различитим врстама гљива.

У селу се налази туристички комплекс Јокино врело уређен у етно стилу. У њему постоје смештајни капацитети, ресторан, отворени базен и рибњак за рекереативни риболов.

Препорука за читање: Око

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *