Златопедија, Флора

Шумска јагода

Šumska jagoda

Шумска јагода (Fragaria vesca) је вишегодишња зељаста биљка из породице ружа. Расте у шумама, грмљу, на ливадама. На Златибору је прилично честа. Шумска јагода је много ситнија од питомих као и мање слатка, али има интензивнији укус и мирис.

Ризом биљке је ваљкаст. Стабљика је усправна или полегла, висине до 30 центиметара. Листови су на дугим петељкама, прстасто распоређени. Један лист чине три јајаста листића. Цветови су појединачни, пречника око 1,5 центиметара. Чине га пет белих латица, унутар којих је велики број тучкова и прашника жуте боје. Биљка цвета у мају и јуну. Плод је мали, округао, црвене боје, сочан и пун шећера. Плод зри од маја до августа. Готово читава биљка је прекривена длачицама. Размножава се врежама полеглим по земљи, а ређе семеном.

Шумска јагода се користи у исхрани свежа или прерађена у облику сока, слатког, мармеладе, сирупа или као додатак посластицама. Лист се користи као чај.

Биљка је богата гвожђем, витамином Ц, Б, Е, каротеном, калцијумом, калијумом, фосфором, манганом… Само једна шака шумских јагода задовољава дневне потребе за витамином Ц.

Као лековита биљка користи се код болести бубрега, мокраћне бешике, јетре, реуматизма, артеросклерозе, умирује нервни систем и јача имунитет. Добра је и медоносна биљка. Свежа шумска јагода се сматра једном од најздравијих воћки.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *