Златопедија, Флора

Мајчина душица

Мајчина душица (Thymus serpyllum) је вишегодишња зељаста биљка из породице уснатица. Позната је и под именом материнка, пољски тимијан, тамјаника, врисак, дивљи босиљак… Расте на сувим и осунчаним местима. На Златибору се може наћи на каменим подлогама, уз путеве, по ободу шума и по ливадама.

Мајчина душица пуже по тлу, па је висока само 20-ак центиметара. Корен биљке је разгранат у виду жилица, из кога се развијају танки изданци, полегли и испреплетани. Доњи делови изданака, гранчица су дрвенасти. Листови су ситни и јајасти, прекривени меканим длачицама. Цветови су розе боје, скупљени у цвасти на врху гранчица. Биљка цвета од маја до септембра. Плод је подељен на 4 коморе где се у свакој налази по једно семе.

Мајчина душица има пријатан укус и мирис. Изузетно је лековита биљка. Користи се у виду чаја, тинктура, сирупа, зачина и етеричних уља, који се праве искључиво од лиски и цветова. Бере се по сунчаном времену тако што се маказама сече горњи део гранчица. Суши се на сеновитом месту и чува у папирним кесама. Такође је и медоносна биљка.

Мајчина душица садржи велику количину етеричних уља, танина, тимола, карвакрола. Делотворна је код неуроза, депресије, алкохолизма, обољења органа за дисање и варење, али и код главобоље, реуме, анемије, прехладе и женских болести. Не препоручује се употреба особама које имају проблема са чиром, желуцем и јетром.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *