• Latest
  • Trending
  • All
Ајвар

Ајвар

9. новембар 2024.
stablo-mecje-leske-u-uzicu

Занимљивости о Златибору

20. мај 2025.
Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

19. мај 2025.
33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

19. мај 2025.
Култура: Анђелка пред златиборском публиком

Култура: Анђелка пред златиборском публиком

19. мај 2025.
kacun-cvet

Каћун

18. мај 2025.
Љубиш

Љубиш

18. мај 2025.
kviz-znanjodrom

Знањодром

15. мај 2025.
ФК Чајетина

ФК Чајетина у посети главном граду

13. мај 2025.
zoran-marinković-šahosvski-klub-čigota

Зоран Маринковић победник шаховског турнира на Златару

12. мај 2025.
НП Ужице домаћин фестивала „Јоаким Вујић“

НП Ужице домаћин фестивала „Јоаким Вујић“

12. мај 2025.
Култура: Изложба „Анђели Жичке епархије“ у КЦ Златибор

Култура: Изложба „Анђели Жичке епархије“ у КЦ Златибор

12. мај 2025.
Знањодром

Знањодром

8. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
уторак, мај 20, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Ајвар

by Око Златибора
9. новембар 2024.
in Куварица
0
Ајвар
Share on FacebookShare on Twitter

Ајвар је врста салате од црвених паприка која се спрема на подручју Балкана. Углавном се оставља као зимница. Служи се као прилог уз месо, кромпир, купус… Одличан је и као намаз када „нема ништа да се једе“.

Састојци за ајвар

– 5 kg паприка, 2 kg плавог патлиџана, 1 кашика соли, 2 кашике шећера, 10 кашика сирћета, 0,5 l уља, 3 чена белог лука и мања веза першуна. Напомена: ово су мере за благо зачињен ајвар, а ви прилагодите свом укусу. Ко воли љуткасто, додајте једну до две кашике љуте туцане паприке.

Припрема

Паприке и патлиџан опрати, оцедити, поређати у плех и испећи. Пећи их око сат времена на 200°C. Оставити да се охладе. Могу и да преноће. Поврће ољуштити и очистити од семенки. Паприке ставити у цедиљку и оставити да се добро оцеде. Опет могу да преноће.

Печено поврће самлети штапним миксером. Затим додати зачине и добро измешати док се не добије компактна маса. Рерну угрејати на 200°C и пећи. Повремено промешати, отприлике на сваких 20ак минута. Ако се по врху ствара покорица, температуру смањити на 150-180°C како ајвар не би изгорео. Након 3 сата искључити рерну и оставити ајвар у њој да се полако хлади. Топлу рерну искористити за загревање теглу. Сипати топлу смесу у топле тегле и затворити их.

Од ове количине поврћа добијено је 5 малих тегли готовог производа.

Наравно, ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: зимница
ShareTweet

Related Posts

Телећа чорба

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.