Слани крекери – хрскави, укусни, једноставни. Одличан избор грицкалица за пут, за рођендане, коктеле. Могу се служити сами или уз прилоге.
Потребни састојци: 200 gr маргарина, 200 ml уља, 250 ml млаке воде, 3 јајета, 1 прашак за пециво, 1 кашичица соли, 250 gr сусама и 900 до 950 gr брашна. По жељи може се додати и ким, лан, сунцокрет.
Прво сусам и остало семење испећи у рерни. У плех распоредити семенке и пећи десетак минута на 180 степени, односно док не порумени.
Отопљени маргарин помешати са уљем, водому и јајима једној посуди. У другој посуди измешати брашно, прашак за пециво, со, сусам и остале семенке. Затим суве и мокре састојке сјединити док се не добије компактна маса. Од добијеног теста правити лоптице пречника око два центиметра. Крекере пећи у калупу за бакин колач.
Уколико немате пресу за бакин колач, крекере можете пећи и у плеху. Претходно растањити тесто до 1 центиметра дебљине, исећи чашом или ножем на жељени облик, ставити на пек папир и пећи на температури 180-200 степени око 15 минута. Што их више растањите, краће се пеку.
Крекери се служе топли или хладни, за доручак или вечеру, уз сир, кајмак или сувомеснате производе. Одлични су и за прављење хладних коктел предјела. У том случају премажете их омиљеним намазом, као што су ајваром, хумусом, паштетом, татар сос и други, и додате сир, шунку, печеницу, туњевину, чварке, кувани кукуруз, купус, маслинке…
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.