• Latest
  • Trending
  • All
pita-sa-jabukama

Пита са јабукама

2. јануар 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Пита са јабукама

by Око Златибора
2. јануар 2025.
in Куварица
0
pita-sa-jabukama
Share on FacebookShare on Twitter

Златиборска куварица преферира домаће пите од развлачених кора. Иако је време припреме дуже него кад би се користиле готове коре, укус је неупоредиво бољи. Код слатких пита, домаће коре добро упијају уље тако да се губи осећај отужности у комбинацији уље-шећер, нарочито ако се служе топле. Пита са јабукама је посна, па се може припремати у разним приликама.

За припрему пите са јабукама потребно је 0,5 kg брашна, кашичица соли, 0,2 dl млаке воде, 4 веће јабуке, око 300 gr шећера, пола кесице цимета, 5-6 кашика гриза или презли, шољица за кафу ораха, уље.

При припреми теста прво добро измешати брашно и со, а затим додати воду. Тесто месети док вас руке не заболе. Што дуже издржите, то ће се кора боље и лакше развлачити. Одабир брашна је битан колико и сама припрема. Наш предлог је да бирате брашно на чијем паковању пише да је за пите. Од теста направити округли колачић, премазати га уљем, прекрити крпом и оставити да „одмори“ око 30 минута. За то време можете ситно исецкати орахе, ољуштити и изрендати јабуке. Уколико су јабуке пусте много сока, оцедити их. Најбоље су накиселе јабуке, које се могу наћи на пијаци.

Тесто развући прво оклагијом, а затим на руке. Развлачити док кора не постане танка. Дебљи обод развучене коре опсећи. На кору распоредити јабуке, шећер, гриз, орахе, цимет (по укусу) и поуљити. Затим уролати питу и савити је у облику пужа. Ставити у поуљену тепсију и пећи око 45 минута на 200 степени. Уколико током печења приметите да пита има превише уља, оцедите уље десетак минута пред крај печењаи вратите у рерну. Печену питу посути шећером и прекрити крпом и оставити да се прохлади. Пита са јабукама се служи топла или хладна.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: пита
ShareTweet
Previous Post

Култура: Златиборска божићна бајка се наставља

Next Post

Знањодром

Related Posts

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Next Post
знањодром

Знањодром

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.