Златиборска куварица преферира домаће пите од развлачених кора. Иако је време припреме дуже него кад би се користиле готове коре, укус је неупоредиво бољи. Код слатких пита, домаће коре добро упијају уље тако да се губи осећај отужности у комбинацији уље-шећер, нарочито ако се служе топле. Пита са јабукама је посна, па се може припремати у разним приликама.
За припрему пите са јабукама потребно је 0,5 kg брашна, кашичица соли, 0,2 dl млаке воде, 4 веће јабуке, око 300 gr шећера, пола кесице цимета, 5-6 кашика гриза или презли, шољица за кафу ораха, уље.
При припреми теста прво добро измешати брашно и со, а затим додати воду. Тесто месети док вас руке не заболе. Што дуже издржите, то ће се кора боље и лакше развлачити. Одабир брашна је битан колико и сама припрема. Наш предлог је да бирате брашно на чијем паковању пише да је за пите. Од теста направити округли колачић, премазати га уљем, прекрити крпом и оставити да „одмори“ око 30 минута. За то време можете ситно исецкати орахе, ољуштити и изрендати јабуке. Уколико су јабуке пусте много сока, оцедити их. Најбоље су накиселе јабуке, које се могу наћи на пијаци.
Тесто развући прво оклагијом, а затим на руке. Развлачити док кора не постане танка. Дебљи обод развучене коре опсећи. На кору распоредити јабуке, шећер, гриз, орахе, цимет (по укусу) и поуљити. Затим уролати питу и савити је у облику пужа. Ставити у поуљену тепсију и пећи око 45 минута на 200 степени. Уколико током печења приметите да пита има превише уља, оцедите уље десетак минута пред крај печењаи вратите у рерну. Печену питу посути шећером и прекрити крпом и оставити да се прохлади. Пита са јабукама се служи топла или хладна.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!