Слани ролат, хладно предјело које је ретко кад на свакодневном породичном менију, али је зато незаобилазно на славама и сличним свечаним ручковима. То је прилика да се домаћица похвали својим кулинарским вештинама, иако реално поред пршуте и чварака тешко да ћете се машити за слани ролат.
За припрему ролата потребна су 4 јајета, 4 кашике брашна, 100 ml уља, 100 ml јогурта, пола кашичице соли, пола кесице прашка за пециво. У ролат се може додати 100 gr бареног и изблендираног спанаћа или 2-3 кашике ајвара.
Посебно миксером умутити беланца док се не добије шам. Затим у њега додати со, жуманца, уље, јогурт (спанаћ, ајвар). До ро измешати варјачом. На крају додати брашно у које је већ додат прашак за пециво.
Велики плех обложити пек папиром. Смесу равномерно распоредити у плеху и пећи 15 минута на 180°С. Печену кору, врелу, са пек папиром, умотати у ролат, ставити у крпу и оставити да се прохлади. Затим кору развити, скинути пек папир и филовати.
За филовање ролата можете користити састојке које волите. А то су чаша сирног намаза, павлаке или 150 gr траписта, 150-200 gr шунке , 3 изрендана кувана јајета, 100 gr киселих краставчића, маслинке.
Ролат се може премазати павлаком или мајонезом и посути першуном као декорација. Оставити га у фрижидеру да се охлади.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.