За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила. Но и кућна телећа чорба може бити једнако укусна, само јој треба посветити мало више времена и пажње.
За припрему потребно је: 400 gr телетине, 2 шаргарепе, 1 главица црног лука, 1 чен белог лука, 2 кромпира, мањи корен першуна и целера, уље, со, бибер, ловор, млевена паприка, мања веза першуна, две кашике брашна.
У шерпу угрејати уље и пропржити ситно сецкан лук. Након пар минута додати месо сечено на коцкице. Динстати лук и месо око сат времена уз повремено мешање и додавање млаке воде. Када месо добро омекша налити 1,5 l млаке воде. Додати исецкано поврће и зачине: со, бибер, ловор. Шерпу поклопити и оставити да се чорба лагано крчка бар пола сата. На крају направити запршку: у тигању загрејати уље и у њему кратко пропржити млевену паприку и брашно. Запршку додајте у шерпу уз непрекидно мешање како би се сви састојци лепо сјединили.
Телећа чорба се служи врућа. Пре сервирања, у тањир или чинију ставити кашику павлаке или кајмака и мало свежег першуна. Преко насути чорбу и благо промешати.
У неким земљама употреба телетине је строго забрањена, сматрајући да је то свесно уништавање сточног фонда. Уместо телетине, користи се јунетина. Препорука је месо од плећке јер је мекше и брже се кува.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију.