Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у рерни. Пирошке су део традиционалне руске и украјинске кухиње. Популарне су широм источне Европе, где се често продају на уличним тезгама.
Састојци потребни за пирошке су: 500 gr брашна, 1 јаје, 2 dl воде, 2 dl млека, 3 кашике уља, кесица сувог квасца, кашичица шећера и кашичица соли. Млеко и воду умлачити. У једној посуди добро измешати суве састојке: брашно, квасац, шећер и со. У другој посуди измешати преостале, мокре састојке. Затим све сјединити и месити док тесто не постане глатко. Тесто оставити у посуди, прекрити крпом и сачекати сат времена да нарасте. Побрашнити подлогу и развући тесто дебљине око 1 cm. Исећи га на квадрате, пресавити и пржити у загрејаном, дубоком уљу.
Код нас пирошке се најчешће праве са сиром. За прављење надева потребне су вам три кришке младог, сланог сира, 1 до 2 јајета, (ако имате) кашика павлаке или кајмака. За слатку варијанту, може се користити џем или крем. Ако пирошке пржите у уљу, оне ће добити хрскаву корицу, унутра ће остати мекане, али ће упити и мало више уља. Зато их по пржењу треба ставити на убрус или салвету која ће упити вишак масноће. Са друге стране, ако их печете у рерни, пирошке ће бити мање масне али ће и корица остати мекана.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!