• Latest
  • Trending
  • All
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
Ordinacija Bojović

Специјалистичка ординација Бојовић

9. септембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
in Куварица
0
piroske
Share on FacebookShare on Twitter

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у рерни. Пирошке су део традиционалне руске и украјинске кухиње. Популарне су широм источне Европе, где се често продају на уличним тезгама.

Састојци потребни за пирошке су: 500 gr брашна, 1 јаје, 2 dl воде, 2 dl млека, 3 кашике уља, кесица сувог квасца, кашичица шећера и кашичица соли. Млеко и воду умлачити. У једној посуди добро измешати суве састојке: брашно, квасац, шећер и со. У другој посуди измешати преостале, мокре састојке. Затим све сјединити и месити док тесто не постане глатко. Тесто оставити у посуди, прекрити крпом и сачекати сат времена да нарасте. Побрашнити подлогу и развући тесто дебљине око 1 cm. Исећи га на квадрате, пресавити и пржити у загрејаном, дубоком уљу.

Код нас пирошке се најчешће праве са сиром. За прављење надева потребне су вам три кришке младог, сланог сира, 1 до 2 јајета, (ако имате) кашика павлаке или кајмака. За слатку варијанту, може се користити џем или крем. Ако пирошке пржите у уљу, оне ће добити хрскаву корицу, унутра ће остати мекане, али ће упити и мало више уља. Зато их по пржењу треба ставити на убрус или салвету која ће упити вишак масноће. Са друге стране, ако их печете у рерни, пирошке ће бити мање масне али ће и корица остати мекана.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: питатесто
ShareTweet
Previous Post

Знањодром

Next Post

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

Related Posts

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Next Post

Култура: Отварање изложбе слика "КОЛО" у КЦ Златибор

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.