Штрудла са маком је посластица која је у Европу стигла под утицајем Османлијског царства, када су Турци на просторе којим су владали доносили разне врсте филованих теста, попут бурека и баклава. Локално становништво је прихватило идеју пуњених теста, али је танке корице заменило меканим, дизаним тестом пуњеним локалним састојцима.
Најстарији писани рецепт за штрудлу са надевом од млека и јабука настао је 1696. године на територији Хабзбуршке монархије. Чува се у Националној библиотеци Аустрије (тадашња дворска библиотека) у Бечу. Током времена рецепт је путовао од кухиње до кухиње, а свака регија му је давала лични печат.
Данас штрудла са маком је готово неизоставна на празичним трпезама у Аустрији, Мађарској, Чешкој, Пољској, Хрватској и Србији, односно у средњој и источној Европи. Код нас постала је заштитни знак Војводине, где се често може чути изрека „Док Соса штрудлу на замеси, нема се шта добро појести“.
Припрема
За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g брашна, кесица сувог квасца, 80 g шећера, 2,5 dl млека, 100 g ренданог маргарина, 1 јаје, мало соли.
Мак помешати са топлом водом и оставити да се охлади. У чинију сипати брашно, квасац, шећер, со и добро измешати. Додати млеко, јаје, маргарин и месити док тесто не постане мекано и да се одваја од чиније. Тесто развући оклагијом (30х40 cm). Премазати га маком, уролати и спустити у плех са пек папиром. Оставити да штрудла одстоји око пола сата. Пећи је на 180° око 40 минута. Врућу, печену штрудлу премазати са шољицом воде у којој су размућене две кашике шећера и кашика лимуновог сока.
Савети:
– Квасац се може прво помешати са кашиком шећера и шољицом топлог млека и оставити да одстоји десетак минута док не запени, па га изручити у брашно.
– Тесто ће најбоље нарасти ако су сви састојци на собној температури.
– Надев мора бити хладан пре наношења на тесто,
– Надев се може и направити мешањем 200 g млевеног мака и 100 g шећера. Међутим, мак од стајања лако ужегне, па је препорука да купите готов надев.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

















