• Latest
  • Trending
  • All

Штрудла са маком

18. новембар 2025.

Дечји позоришни фестивал – „Време је за позориште“

17. новембар 2025.

Културни репертоар

17. новембар 2025.
brezova-guba

Брезова губа

17. новембар 2025.
leteci-metro

Београд добија летећи метро

14. новембар 2025.

Знањодром

13. новембар 2025.

Црква Светог Архангела Гаврила у Чајетини

12. новембар 2025.

Културни репертоар

12. новембар 2025.

30. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

9. новембар 2025.

Знањодром

9. новембар 2025.
slobodan-simic-satiricar

Слободан Симић: Насмејан човек престаје да се боји

5. новембар 2025.
ćaci-štrajk-glađu

Напредњак се плаши да, на снимцима из Ћациленда, није испао довољно бедно

4. новембар 2025.
mma-zlatibor

ММА клуб Златибор успешaн на државном првенству АДЦЦ

4. новембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Уторак, новембар 18, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Штрудла са маком

by Око Златибора
18. новембар 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Штрудла са маком је посластица која је у Европу стигла под утицајем Османлијског царства, када су Турци на просторе којим су владали доносили разне врсте филованих теста, попут бурека и баклава. Локално становништво је прихватило идеју пуњених теста, али је танке корице заменило меканим, дизаним тестом пуњеним локалним састојцима.

Најстарији писани рецепт за штрудлу са надевом од млека и јабука настао је 1696. године на територији Хабзбуршке монархије. Чува се у Националној библиотеци Аустрије (тадашња дворска библиотека) у Бечу. Током времена рецепт је путовао од кухиње до кухиње, а свака регија му је давала лични печат.

Данас штрудла са маком је готово неизоставна на празичним трпезама у Аустрији, Мађарској, Чешкој, Пољској, Хрватској и Србији, односно у средњој и источној Европи. Код нас постала је заштитни знак Војводине, где се често може чути изрека „Док Соса штрудлу на замеси, нема се шта добро појести“.

Припрема

За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g брашна, кесица сувог квасца, 80 g шећера, 2,5 dl млека, 100 g ренданог маргарина, 1 јаје, мало соли.

Мак помешати са топлом водом и оставити да се охлади. У чинију сипати брашно, квасац, шећер, со и добро измешати. Додати млеко, јаје, маргарин и месити док тесто не постане мекано и да се одваја од чиније. Тесто развући оклагијом (30х40 cm). Премазати га маком, уролати и спустити у плех са пек папиром. Оставити да штрудла одстоји око пола сата. Пећи је на 180° око 40 минута. Врућу, печену штрудлу премазати са шољицом воде у којој су размућене две кашике шећера и кашика лимуновог сока.

Савети:
– Квасац се може прво помешати са кашиком шећера и шољицом топлог млека и оставити да одстоји десетак минута док не запени, па га изручити у брашно.
– Тесто ће најбоље нарасти ако су сви састојци на собној температури.
– Надев мора бити хладан пре наношења на тесто,
– Надев се може и направити мешањем 200 g млевеног мака и 100 g шећера. Међутим, мак од стајања лако ужегне, па је препорука да купите готов надев.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: посластицатесто
ShareTweet
Previous Post

Дечји позоришни фестивал – „Време је за позориште“

Related Posts

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.