Брдарице су традиционални колачи који се и дан данас праве по рецептури наших бака. Једноставни су, мекани, сочни и често виђени на посним славским трпезама.
Брдарице су име добиле по делу разбоја за ткање који се зове брдо. То је дрвени рам унутар кога се налази низ густо постављених зубаца, налик чешљу. Служило је да држи нит основе на правилном размаку и снажим ударцем сабије сваку нову нит потке како би тканина била чврста и густа.
Управо сам облик брда инспирисао је некадашње домаћице да обликовано тесто притискају на брдо и тако добију препознатљиву храпаву шару у виду бразда. Међутим, како је време пролазило, ткање је изумирало, а домаћице су брдо замениле рендетом и виљушком.
Припрема
За припрему брдарица потребна је: 1 dl пива, 2 dl уља, око 500 g брашна, 1 прашак за пециво, око 250 g ораха, 500 g шећера, 3 dl воде, 1 ванилин шећер, кора од лимуна.
У шерпу сипати пиво и уље и ставити на ринглу да проври. Скинути са рингле и додати брашно (постепено) и прашак за пециво. Тесто добро замесити да не буде тврдо, да се лако обликује и да је компактно. Од теста правити овалне облике у које се ставља четвртина језгре ораха. Шарати их на ренде или виљушком и ређати у плех обложен пек папиром. Колаче пећи око 20 минута на 180°C (док не порумене). Након печења оставити их да се охладе.
Док се колачи пеку, у шерпи скувати сируп од шећера и воде. По жељи додати кору и сок од лимуна. У прохлађен сируп умакати охлађене брдарице и ваљати у млевене орахе.
Брдарице се служе хладне. Чувати их у затвореној кутији јер тако остају сочне и до неколико дана.
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

















