• Latest
  • Trending
  • All
zelje

Зеље

19. април 2025.

Знањодром

25. септембар 2025.
Бела-црква-Каран

Бела Црква у Карану

23. септембар 2025.
kornhol-cajetina

У Чајетини одржан корнхол турнир

22. септембар 2025.

Знањодром

18. септембар 2025.

Култура: Отварање изложбе слика „КОЛО“ у КЦ Златибор

18. септембар 2025.
piroske

Пирошке

16. септембар 2025.
zanjodrom

Знањодром

11. септембар 2025.
Selo-Dobroselica

Доброселица

11. септембар 2025.
Ruska-medonjica

Руска медоњица

8. септембар 2025.

Знањодром

4. септембар 2025.
dr Gordana Bojovic

Др Гордана Бојовић: Пацијент мора бити у центру пажње

1. септембар 2025.

Знањодром

28. август 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Петак, септембар 26, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Златопедија

Зеље

by Око Златибора
19. април 2025.
in Златопедија, Флора
0
zelje
Share on FacebookShare on Twitter

Зеље (Rumex patientia) је вишегодишња зељаста биљка. Још се назива и ливадско или дивље зеље. Расте као самоникла, коровска биљка. Има јак, вретенаст корен. Листови су на дугим дршкама, велики и меснати. Стабљика са цветовима образује се од друге године.

Зеље је богато минералима (гвожђе, калијум, калцијум, натријум, фосфор) и витаминима (А, Б витамини, Ц, Е, К), беланчевинама, угљеним хидратима, флавоноидима, целулозом, танинима, етеричним уљима, али се због свог опорог и киселог укуса не користи често у исхрани.

Расте по златиборским ливадама. Лиске се беру с пролећа док су младе и док биљка није процветала. Користи се за прављење салата, супа, чорба и пита. Зеље се чува у фрижидеру, али је најбоље да се искористи до 24 сата након брања. Што дуже стоји количина витамина Ц се значајно смањује. Зеље помаже при лечењу од анемије, лењих црева, обољења јетре и жучи, отвара апетит, чисти организам.

Може се гајити у баштама – питомо зеље. Сеје се почетком марта или крајем септембра. Растојање између биљака је око пола метра. Не захтева посебно земљиште и отпорно је на ниске температуре. Једино воли влагу, па га треба редовно заливати. Прве године биљка даје само листове, а већ наредне и цветове. Цветне делове кидати како би се поспешило листање. Сваке четврте године засад се мења.

Tags: лековита биљкапита
ShareTweet
Previous Post

Боров чавлић

Next Post

Mузеј плетиља Сирогојно

Related Posts

Selo-Dobroselica

Доброселица

by Око Златибора
11. септембар 2025.
0

Доброселица је село, у општини Чајетина, на јужној страни Златибора, удаљено око 15 километара удаљености од туристичког центра. Село се...

Ruska-medonjica

Руска медоњица

by Око Златибора
8. септембар 2025.
0

Руска медоњица (Euplagia quadripunctaria), је врста мољца и припада фамилији Erebidae. Овај упечатљиви ноћни лептир распрострањен је широм Европе и...

leptir-šahovničar

Шаховничар (Melanargia galathea)

by Око Златибора
24. септембар 2025.
0

Шаховничар (Melanargia galathea) је врста дневног лептира из породице шаренаца (Nymphalidae), подфамилије Satyrinae. Препознатљив је по упечатљивом црно-белом шаренилу крила,...

strajin-nedovic

Страјин Недовић

by Око Златибора
7. август 2025.
0

Страјин Недовић је бивши кошаркаш КК Златибор из Чајетине и најтрофејнији тренер у његовој историји. Рођен је у Ужицу 7....

Next Post
muzej-pletilja

Mузеј плетиља Сирогојно

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.