Клопа

Рујница

Рујница или обична рујница (Lactarius deliciosus) врста је јестиве и врло укусне гљиве из породице Russulaceae. Честа је у планинским боровим шумама, доста се бере по Златибору и околини.
Рујницу је могуће заменити са неколико сличних, али јестивих врста (L.salmoneus, L.sanguifluus, L.semisanguifluus). Такође је могућа замена са брезовком (Lactarius torminosus), која је отровна, али која расте испод бреза и има длаке на цијелом клобуку,те нема наранџасто обојен млечни сок.

Рујница је најпопуларнија гљива у Шпанији и готово је обавезан састојак тамошње кухиње. Може се спремати на различите начине. Од ње можете правити гулаш, бурек, а ми вам дајемо прост рецепт за њено пржење.

Рујнице за брз и лаган доручак

На масти пропржити бели лук. Затим додати исечене рујнице. Пржити их док вода уври. Додати свеж першун, додатак јелима и со. Пржити још пар минута и јело је готово.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *