Гљиве, Златопедија

Рујница

рујница

Рујница или обична рујница (Lactarius deliciosus) врста је јестиве и врло укусне гљиве из породице Russulaceae. Расте поред планинских боровх шума, доста се бере по Златибору и околини.

Шешир је гладак, у почетку пљоснат, а касније се шири и постаје левкасто удубљен. Наранџасте је до цигла-црвене боје и достиже величину до 15cm.

Приликом оштећења, на њему се појављују зеленкасте мрље. Овакве мрље се појављују и на наранџастим листићима печурка.

Стручак је најчешће светлији од шешира, цилиндричног облика, шупаљ у средини.

При брању, рујница лучи наранџасти сок, а оштећено место врло брзо позелени.

У зависности од временских прилика, може се наћи од маја до новембра.


Рујницу је могуће заменити са неколико сличних, али јестивих врста (L.salmoneus, L.sanguifluus, L.semisanguifluus). Такође је могућа замена са брезовком (Lactarius torminosus), која је отровна, али која расте испод бреза и има длаке на целом клобуку, те нема наранџасто обојен млечни сок.

Рујница је најпопуларнија гљива у Шпанији и готово је обавезан састојак тамошње кухиње. Може се спремати на различите начине. Од ње можете правити гулаш, бурек, служити као прилог уз различите врсте меса, а изузетно је погодна за остављање у туршији.

Рујнице за брз и лаган доручак

На масти пропржити бели лук. Затим додати исечене рујнице. Пржити их док вода уври. Додати свеж першун, додатак јелима и со. Пржити још пар минута и јело је готово.

Ако вас занима чудесни свет златиборских гљива, са неким од њих се можете упознати на овом месту: Гљиве Златибора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *