Хумор

Вегетаријанци траже изградњу обилазнице око Мачката

Удружење вегетаријанаца Србије упутило је званични допис Министарству саобраћаја којим тражи изградњу обилазнице око златиборског села Мачката.

-Пролазак кроз Мачкат представља праву ноћну мору за све искрене вегетаријнце, објашњавају потписници апела. – Радови на магистралном путу су додатно погоршали овај проблем јер смо, силом прилика, принуђени да често пролазимо кроз сам центар села. Ту гледамо јагњад како се врте на ражњу, а мириси врућег печења који допиру из суседних кафана додатно иритирају све вегане. Тражимо да држава хитно реагује и изгради обилазни пут којим би заобишли све ресторане, месаре и сушаре на потезу Ужице-Златибор, јасни су они.

Српски вегетаријанци тврде да на овом путу постоје црне тачке на којима је ризик повећан, а наводе да је неколико њихових чланова овде оставило свој вегански начин живота.

– Вероватно најризичније место је сам центар села код ресторана Бајо. Мало после њега је нова замка у виду „Новог Баја“, а цео тај потез је прави пакао за све оне који не једу месо. И сам сам неколико пута био у опасним ситуацијама на тој деоници, признаје Радош Ђурић, еминентни веган из Београда. – Пролазак магистралним путем је мало лакши, али одатле имате видик на „Златиборац“, а ту је и пар кафана поред пута које вас просто вуку да нагло укочите и скренете ка њима. Очекујем да нам држава изађе у сусрет, изгради преко потребну обилазницу и тако нас спаси мучења мирисима печења, пршута, сланина, чаварака и осталих ђаконија које се спремају у овом грозном селу, поручује Ђурић.

Становници Мачката са којима смо разговарали углавном подржавају ову иницијативу. По њиховим речима, обилазница би растеретила саобраћај кроз само село и отворила могућност за отварање неколико кафана на њој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *