Златопедија, Флора

Подубица

Подубица-чај

Подубица (Teucrium chamaedrys) је вишегодишња зељаста биљка из породице уснатица (Lamiaceae или Labiatae). Расте у јужној Европи, Малој Азији, Кавказу и северној Африци. Често се среће на Златибору где најчешће расте на кречњачкој подлози, на сувим и осунчаним теренима. Углавном се налази поред листопадних или у боровим шумама.

Листови су ромбично-јајасти до елиптични са кратком лисном дршком, по ободу тупо назубљени. Цветови су ружичасти, ређе бели, по 2-6 скупљени у пазуху листова на врху стабљике, чине привидну класасту цваст.

Подубица спада у лековите биљке, садржи танин, лутеолинске флавоноиде, етарско уље, дитерпене, иридоидне монотерпене и трагове алкалоида бетаинског типа.

За спремање чаја се користе осушени надземни делови биљке. Најбоље је брати их на почетку цветања. У народној медицини се користи код болести јетре и жучи, бубрега, као средство за изазивање апетита, регулисања желудачне киселине, побољшање опште виталности организма. За спољну употребу користи се за испирање код чирева и гнојних рана, код хемороида. Код осетљивих особа може изазвати симптоме налик хепатитису па се не препоручује за самолечење.
Начин припреме и употребе чаја : Једну кафену кашику подубице прелити шољом (200 ml) кључале воде, суд поклопити и оставити да стоји 10 минута па процедити. Пити 2-3 пута дневно по шољу незаслађеног чаја пре јела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *