Флора

Подубица

Подубица (Teucrium chamaedrys) је вишегодишња зељаста биљка из породице уснатица (Lamiaceae или Labiatae). Расте у јужној Европи, Малој Азији, Кавказу и сверној Африци, на сушним и осунчаним местима, у храстовим и боровим шумама на претежно кречњачкој подлози.

Опис: Листови су ромбично-јајасти до елиптични са кратком лисном дршком, по ободу тупо назубљени. Цветови су ружичасти, ређе бели, по 2-6 скупљени у пазуху листова на врху стабљике, чине привидну класасту цваст. Расте у јужној Европи, Малој Азији, Кавказу и сверној Африци, на сушним и осунчаним местима, у храстовим и боровим шумама на претежно кречњачкој подлози.

Подубица спада у лековите биљке, садржи танин, лутеолинске флавоноиде, етарско уље, дитерпене, иридоидне монотерпене и трагове алкалоида бетаинског типа.

За спремање чаја се корсите осушени надземни делови биљке. У народној медицини се користи код болести јетре и жучи, бубрега, као средство за изазивање апетита. За спољну употребу користи се за испирање код чирева и гнојних рана, код хемороида. Код осетљивих особа може изазвати симптоме налик хепатитису па се не препоручује за самолечење
Начин припреме и употребе чаја : Једну кафену кашику подубице прелити шољом (200мл) кључале воде, суд поклопити и оставити да стоји 10 минута па процедити. Пити 2-3 пута дневно по шољу незаслађеног чаја пре јела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *