Златиборци, Златопедија

Горан Савић

goran-savić

Горан Савић (1973-2012) је био мајор пилот војске Србије. Рођен је у Зеници 5. децембра 1973. од оца Мијаила и мајке Радмиле. Његов рођени брат је Бојан Савић, новинар и познати квиз играч.

Детињство је провео у Чајетини где је завршио основну школу. Војну гимназију у Београду уписује 1989, а Ваздуплоховну академију као трећи у класи завршава 1997. године.

Као потпоручник, две године је био на служби у Подгорици, да би са комплетном ескадрилом 1999. године прешао на аеродром у Ковину где је радио као наставник летења. 2011. постаје пробни пилот Техничко опитног центра.

Од детињства се бавио радиоаматеризмом, а обављао је и дужност потпредседника Савеза радиоаматера Србије. Био је пионир промоције српске флоре и фауне у свету радио-аматера.

Горан Савић је погинуо 26. септембра 2012. године при лету авионом Ласта у удесу у Новој Пазови. Посмртно је одликован орденом Милош Обилић. Сахрањен је у Чајетини у којој му је подигнута спомен биста, а једна од улица у овом месту носи име по њему.

У знак сећања на њега, сваке године одржава се YT2A Меморијал, Српски флора и фауна радио-аматерски програм у коме учествују такмичари из целог света. Такође, међународни радио-аматерски клуб Пети океан који окупља пилоте радио-аматере је 2018. године установио диплому Горан Савић.

Од 2004. до смрти био је у браку са Горданом Савић (рођ. Андрић) са којом је имао два сина Андреја и Стефана.

One thought on “Горан Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *