Блог

Хронични синуситис и борба са њим

Хронични синуситис је једна од болести са којом се медицина прилично несупешне бори, а проблеми које ствара могу бити више него тешки. Он посредно напада готово све виталне функције и чула: вид, слух, дисање, варење, а прате га главобоље, хронични умор, деконцентрација…до ујутру се могу набрајати муке које изазива. Симптоми могу бити прилично налик депресији, а то стварно није весело стање.

После двадесетак година борбе са њим, ред је да поделим своја искуства и можда некоме помогнем да бар олакша проблеме и поправи квалитет свог живота.

Прво и основно, из искуства, не постоји чудесан лек којим ћете се заувек решити синуситиса! Он ће увек бити ту, спреман да вас заскочи исто као већина других болести, грип, реума или хемороиди, на пример.

Друго и основно, хроничан проблем захтева хроничну борбу! Против синуситиса се морате стално борити. Знам да то изгледа прилично депресивно, али и дијабетичари се свакодневно боре са својом болешћу, па морате и ви.

Постоји много ствари које могу да олакшају муке, али запамтите: Свака од њих може деловати неко време, да би у једном моменту постала потпуно неефикасна, а после неког времена опет почела да ради. Зато комбинујте методе борбе. Кад видите да нешто не ради, пробајте нешто друго. Играте против противника који не зна за правила. Остаје вам само да покушате да га надмудрите.

Превенција је јако важна, зато ставите капу на главу чим захладни! Водите рачуна да вам чело буде увек у топлом.

Одлазак на море може бити јако користан. При пливању вода улази у синусне шупљине, полако их испира и чисти наталожени секрет, а роњење на већим дубинама га услед притиска избацује напоље. Интересантно да сам добре ефекте имао и пливањем у слаткој води, овде на златиборском Рибничком језеру. После неколико дана купања и сунчања, синуси су били знатно чистији. Обавезно, кад кренете с мора, заштитите нечим чело. Синуси се тада прилично осетљиви, а клима која данас ради у готово свим превозним средствима их иритира и изазива упалу док трепнете. Не мора капа, али зато су ту разне мараме које можете везати око главе. Можда изгледа смешно, али мени је помогло, па пробајте.

Облоге од рена некада дају добре резултате. По мом искуству, најбоље је купити рен у теглици јер свеже изрендан може бити превише јак, па добијате ефекат загорелог меса. Кожа на челу вам се брзо упали, не можете дуго да држите облогу на глави, па ништа не стиже до синуса. Ако ипак користите свеж, после рендања га пустите да мало одстоји и изгуби јачину.

На чело можете мазати и коњску маст. Ја користим ону црвену, која греје, али знам људе којима помаже и она која хлади. Најбоље се показала кад је намажем после туширања. Мало пече, мало се знојите, али да се издржати.

Инхалирање, досадно инхалирање. Сати проведени над лонцем са врелом водом су обавезан део живота сваког правог синусоболесника. О класичном инхалирању вероватно знате све, ја ћу додати да у воду можете додати биљке, чајеве и пустити је да испарава у просторији у којој боравите. Нпр. кренете на спавање, негде у соби оставите лонац са водом да испарава. У воду можете додавати свашта: камилицу, нану, босиљак, а ја сам једно време одличне резултате добијао стављајући трину.

Физичка активност је јако важна. Хронични синуситис уме да олењи човека, али не дајте се! Потребно вам је да се крећете, да радите нешто што захтева физички напор јер то побољшава циркулацију и тера секрет напоље. После неких 20 минута напора, осетићете како чепови у носу попуштају и како опет нормално дишете.

Што више боравка на сунцу и чистом ваздуху се подразумева. Избегавајте нагле промене температуре (за то служе капе) и дуготрајни боравак у просторијама са пуно влаге.

Водите рачуна о синусима и кад су добро. Има тих периода кад синуситис наизглед заборави на вас, али не дајте се преварити. Врло лако може да вас заскочи чим се опустите и порадујете се да је постао прошлост.

Ако знате за неки чудесан лек, јавите! Бићемо више него захвални.

2 thoughts on “Хронични синуситис и борба са њим

  1. Meni je pomogla inhalacija sa bosiokom i posle nje na let ce sam stavljao vruć peškir.Kad se ohladi ponovo zagrejem,posle trećeg grejanja negde je nešto ,,kvrcnulo“počeo da kijam i izbacio na nos neverovatnu količinu sekreta,gnoja i sukrvice.Bio sam miran godinama,proletos čim sam osetio prve simptome ponovio osto.Od tada bez problema!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *