Флора

Мушмула

Мушмула (Mespilus germanica) је воће које расте као грм или мање стабло. Природни ареал обичне мушмуле обухвата области око Црног мора – падине Кавказа, северни Иран, средњу и Малу Азију, југоисточну Европу. Претпоставља се да су је римски војници раширили по Европи садећи их по својим логорима.

Калеми се на дуњу, бели глог или на оскорушу. Рађа након 3-4 године. Како цвета у мају, успешно заобилази пролећне мразеве, па су и приноси велики (50-100кг по стаблу). Може да успева до 1000 метара надмирске висине. Мушмула има крупан лист, различитих облика. Лисна дршка је кратка. Цвет је крупан и до четири cm у пречнику, јавља се на врху младара као и код дуње. Самоплодна је биљка. Плод мушмуле је помум. Зри у јесен и једе се гњила. Благотворно делује на систем за варење и десни, док су семенке добре за избацивање песка из бешике. Лист мушмуле се може користити за припремање чаја.

Уколико сте рођени у периоду 4-13.10. по астрологији Друида, ви сте у знаку Мушмуле. Друиди су је сматрали племенитом биљком. Пре поласка у борбу узимао би се плод мушмуле и отварао. Ако би у њему био непаран број кошпица, победа би била њихова. У супротном ратне намере би се одлагале.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *