Клопа

Пита са сиром (гибаница)

За припрему пите потребно је 0,5 kg брашна, 2 јаја, око 300 грама сира, кашичица соли, мало уља и око 2 dl млаке воде.

Замесити тесто (ни тврдо, ни меко), направити од њега круг, премазати уљем, покрити крпом и оставити да стоји пола сата. За то време можете направити кашу од сира и јаја. Боље је користити стари сир јер се неће истопити, али то је већ ствар укуса. Тесто развући на побрашњеном столњаку, прво оклагијом, па онда рукама, да би корица била што тања. Кору мало поуљити и ставити кашу. Затим је уролати и ставити у подмазан плех. Колико се пече баш и не знамо. Док не порумени. Ако нисте сигурни кака је тесто печено, узмите нож и забодите га у питу. Ако је нож чист пита је готова, ако се на њему лепи тесто оставите још у рерни.

Овако спремљену питу можете јести за доручак, ручак, вечеру, за ужину или као предјело. Најбоља је кад се једе врућа, рукама у добром друштву.

Највећа гибаница на свету је, иначе, направљена 2007. године у Мионици. Била је тежа од 1000 килограма, а на њено справљање је потрошено око 330 кг кора, исто толико сира и 3300 јаја.

Пријатно!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *