Златиборци, Златопедија

Марко Џамбасовић

marko-dzambasovic

Марко Џамбасовић је учитељ, музичар и планинарски водич из Чајетине.

Рођен је 19.12.1985. године у Ужицу. Марков отац Милан је пореклом из Семегњева, а мајка Анка (рођена Удовичић) из Стубла.

Основну школу завршио у Чајетини 2000. године. Средњу школу смер електротехничар телекомуникација завршио 2004. године у Железничко-техничкој школи у Београду. Студирао на Учитељском факултету у Ужицу који завршава 2009. године. Завршио и нижу музичку школу „Војислав Лале Стефановић“ у Ужицу, одсек соло певање.

Од детињства се бавио музиком. У основној школи свирао хармонику. У средњој школи почиње да свира фрулу, коју свира све до данас. Био је члан културно уметничког друштва „Златибор“ из Чајетине од 1997. до 2009. године прво као играч, а касније и као музичар. У КУД-у почиње да свира и друге традиционалне дувачке инструменте, прво гајде, а затим кавал и двојнице. Од 2012. године у свој музички инструментариј уврштава и саксофон. Освојио неколико награда на смотрама народног стваралаштва из области музике, од којих најзначајније: прво место жирија публике на такмичењу фрулаша у Прислоници 2007. и прва места на фестивалима „Јасеничко прело“ у Смедеревској Паланци и „Завичајни дани“ у  Злакуси.

Члан је акустичног оркестра Дукат из Ужица и народног оркестра Old Serbian sounds, који се бави традиционалном српском музиком.

Од 2009. године ради као учитељ у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини и њеним издвојеним одељењима на Златибору, Голову, Мушветама и Јабланици, а једну годину и у ОШ „Миливоје Боровић“ у Шљивовици.

Од 2017. године Марко Џамбасовић се активно бави и планинарством као члан Планинарског клуба „Торник“ из Чајетине. 2020. године завршава обуку при Планинарском савезу Србије и постаје лиценцирани планински водич.

Ожењен, отац две ћерке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *