Авантура

Врх Чукер

Чукер

Врх Чукер (1359 m) је један од највиших на Златибору и саставни је део венца Чиготе.

До Чукера се може стићи са различитих страна, успоном уз сам врх из правца Смиљанића закоса, са севера преко Чиготе и Коњодера, а ми смо се на њега попели са јужне стране из правца насеља Гајеви и подножја Шуматног брда (испод „Споменика“). До самог врха води широка, добро уређена и обележена стаза и чини нам се да је овај пут најбоље решење (поготову ако, као ми, идете са шестогодишњим дететом и тромесечним псом).

Од ове полазне тачке до врха има неких 3-4 километра. Успон није екстремно тежак, али далеко од тога да је лаган. Ако имате среће са временом, уживаћете у величанственом погледу на околину, а врх Чукер, сам по себи, одише монументалношћу и сировом снагом. Са врха поглед пуца далеко, па можете видети широко златиборско пространство, а у даљини Маљен и Повлен, Бобију, Оштрик…

На Чукеру је прилично ветровито, па треба водити рачуна о гардероби јер се знојење успут подразумева. На врху је могуће склонити се у заветрину, одморити и освежити се или попити коју чашицу, загревања ради.

Све у свему, ово је одлична планинарска тура, довољно захтевна и више него инспиративна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *