Гљиве, Златопедија

Врбов труд

врбов-труд-гљива

Врбов труд или врбов плутњак (Phellinus igniarius) је гљива која расте на свим температурним зонама и надморским висинама. Јавља се, као паразит на листопадном дрвећу, тополама, брезама, јаблановима, а на Златибору се најчешће среће на врбама. Расте током целе године, а животни век јој је и до 20 година.

Ова гљива узрокује белу трулеж, разграђујући лигнин, остављајући у дрвету целулозу и хемицелулозу које су беле боје. Живи и као сапрофит, што значи да наставља раст и након што домаћин (дрво) одумре.

У младости је више копитастог, полукружног облика, а како стари и шири се, може по супстрату да поприма и разне друге облике. Горња површина ,,копита,, је сиво-црно до кестенсмеђе, а хименијални слој је циметасте боје.
Месо гљиве је јако тврдо, а за употребу у лековите сврхе га је потребно изломити јаким алатом.
Северноамерички доморороци мешали су је са дуваном и пушили, а народа Јупици, који живи на Аљасци и Руском далеком истоку га и данас користи у те сврхе. Претпоставља се да око 50% Јупика пуши овакву мешавину или је жваће да би отклонили стомачне тегобе.


Врбов-труд
Труд на врби поред Џамбића потока

Врбов труд поседује значајна лековита својства. То је најпопуларнија лековита гљива у Јужној Кореји и спада међу најпознатиоје антитуморске гљиве.

Ако вас занима чудесни свет златиборских гљива, са неким од њих се можете упознати на овом месту: Гљиве Златибора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *