Знаменитости

Манастир Милешева

Манастир-Милешева

Манастир Милешева је седиште Епархије милешевске и један од најзначајнијих српских манастира. Подигнут је као гробна црква жупана Владислава почетком 13. века и изграђен је у рашком стилу. Налази се одмах поред Пријепоља, на обали реке Милешевке, на неких 70 километара од Златибора.

Манастирска црква је посвећена Вазнесењу Христовом. У њој су се, до 1594. и спаљивања на Врачару, чувале мошти првог српског архиепископа Светог Саве чија испосница је била у близини манастира. Црква је била богато осликана фрескама на којима су радили неки од најбољих европских сликара тог доба. На жалост, векови и турска владавина су оставила трага, па је највећи део фрескописа уништен. Упркос свему, у Милешеви је остао сачуван Бели Анђео једна од најлепших и најзначајнијих фресака православног света.

Манастирска порта је изузетно лепо уређена и брижљиво негована. У њој постоје столови и клупе превиђене за одмор и мало дужи боравак у прелепом манастирском комплексу. Ако желите да преспавате на овом чудесном месту, ту су манастирски конаци предвиђени за путнике и ходочаснике.

Богата и бурна историја, дивља и сурова природа обликовали су читав овај крај и створили јединствену духовну, историјску и природну целину. Кањон реке Милешевке представља прави изазов за све авантуристе и љубитеље природе. Станиште је значајних и ретких биљних и животињских врста. У њему се гнезде белоглави супови, сиви и крашки соко, патуљасти орлови и сове. О орнитолошком значају кањона сведочи и чињеница да 2000. године у Кембриџу проглашен за за међународно значајно станиште птица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *