Флора

Зова

Зова, црна зова (Sambucus nigra) је вишегодишња жбунаста или ниско дрвенаста биљка. Гране су јој зелене са светлим цртицама, које током старења постају смеђе и испуцале. Цветови су јој бледо жути. Од њих настају бобице. Бобице су прво зелене да би касније постале црне. Пуне су антиоксиданта антоцијана. Листови и незрели плодови су отровни због самбунтрина. Цветови зове се користе за чај, сок, ликер. Беру се од априла до јуна, најбоље пар дана након кише, како би се задржало интензиван мирис. Сушењем зове, мирис се губи. Зова се користи за лечење грознице, синузитиса, као и против вируса.

На Златибору се може наћи на осунчаним теренима, у близини река и потока, по ободима листопадних шума.

Сируп од зове

Састојци: 30 цветова зове, 3 литра воде, 3 лимуна, 3 лимунтуса, 3 кг шећера.

У шерпу пoтопити у хладну воду цветове зове са лимунтусим и лимуном исеченим на колутове. Оставити да стоји 24 сата на хладном и тамном месту уз повремено мешање. Следећег дана процедити смешу и додати шећер. Опет оставити да стоји 24 сата уз повремено мешање. Трећи дан сипати у флаше. Ако желите да дуже стоји може се пастеризовати. На дно шерпе се стави крпа, поређају флаше да се не додирују. Пастеризовати око 90 минута на лаганој температури.

Сок од зове за брзу употребу

Прокувати 2 литра воде са 2 кг шећера и 2 лимунтуса. Додати литар хладне воде и са тим налити 40 цветова зове. Додати 1 лимун исечен на колутове, још 2 литра воде и оставити 24 сата на хладном и мрачном месту. Сутрадан сок процедити, пипати у флаше, држати у фрижидеру и употребити га у наредних 7 дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *