Златопедија, Флора

Кантарион

Кантарион (Hypericum perforatum) је усправна, вишегодишња зељаста биљка, ситних зелених листова и карактеристичних жутих цветова богатих етарским уљем. Ова лековита биљка је чест становник златиборских ливада, а може се брати од јуна до септембра. Кантарион има широку примену, за лечење опекотина, зарастање рана, хемороида, за третирање суве и испуцале коже. Поред спољашње употребе, кантарион се користи за лечење гастритиса, тако што се 20 дана пре сваког оброка пије кафена кашичица уља. Иначе, кантарион може ублажити дејство појединих лекова, па треба водити рачуна при његовом коришћењу. Не треба га користити уз лекове за смирење, за срце и притисак, за имунитет, за смањење холестерола… Важно је знати да се чајеви не суше на сунцу, већ у хладу, стављене на платно или хартију. Пожељно је да постоји струјање ваздуха.

Домаће уље од кантариона

Окачити кантарион на суво место да преноћи. Тако ће све бубице отићи са биљке. Не прати га. 2/3 чисте тегле напунити исецканим кантарионом, а затим налити уље. Препоручује се маслиново, мада је могуће користити и обично, сунцокретово уље. Затворити и оставити да стоји око месец и по дана на сувом, хладном и тамном месту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *