• Latest
  • Trending
  • All

Чај и џем од шипурка

25. март 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

26. децембар 2025.

Знањодром

25. децембар 2025.
zlatiborski-espreso

Златиборски еспресо

25. децембар 2025.
grepling-seminar

Хуманитарни греплинг семинар на Златибору

24. децембар 2025.
donald*-tramp-nije srbin

Истраживање: Доналд Трамп није Србин

23. децембар 2025.

Културни репертоар: „Е, мој Тодоре“ у Семегњеву

25. децембар 2025.

Брдарице

19. децембар 2025.

Знањодром

18. децембар 2025.
vucuc-tuzi-blokadere

Вучић тужи блокадере јер су спречили да их победи у целом свету

17. децембар 2025.
politicki-skandal

Скандал

16. децембар 2025.

Културни репертоар

19. децембар 2025.

Знањодром

11. децембар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Недеља, децембар 28, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Чај и џем од шипурка

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Share on FacebookShare on Twitter

Чај и џем од шипурка су баш традиционални производи у златиборском крају. Сам плод шипурка садржи доста витамина Ц, а чај спремљен од њега је изузетно здрав и пријатног укуса. За припрему чаја и џема од шипурка користе се зрели, црвени плодови који се беру у јесен.

Чај од шипурка

У 2 dl воде ставити пуну кашику шипурка. Кад прокува, смањити температуру и оставити да се кува дуже све док вода не добије црвенкасту боју. Иначе, кувањем шипурка не губи се витамин Ц. По жељи, у чај ставити лимун, мед или шећер. Благотворно делује на излучивање мокраће и потпомаже варење. Добра је превентива грипу, а убрзава и оздрављење од њега.

Џем од шипурка

Прво купите 10 литара чорбе/каше за џем. У шерпу сипати кашу. Додати 5 кг шећера и 1 лимунтус. Количина шећера у принципу зависи од вашег укуса. Зато се препоручује да ставите прво 3,5-4кг, добро измешате и пробате. Ставити на ватру да проври. Кад проври, смањити температуру и кувати бар 2 сата, док џем не добије тамну црвену боју и не згусне се. Чисте тегле осушити и ставити у рерну да се угреју. Готов, врућ џем сипати у загрејане тегле. Одмах их затворити.

Каша од шипурка за џем

Набрати шипурке, опрати их, ставити у шерпу и налити водом колико да огрезну у њој (да се потопе у воду). Потом се кувају док не омекшају довољно да могу да се цеде. Прво у цедиљку наспете скуване шипурке и варјачом притискате, дрљате, мешате, односно цедите, цедите, цедите до изнемоглости. Затим опет цедите, цедите, цедите на најлон чарапу или газу. Наравно, након сваког цеђења пробате. Цеђење на газу понављате док год на језику осећате иглице. Затим се смеша враћа у шерпу и наставља се кување (до џема) док се не згусне, односно док се не онесвестите. Ако желите колико-толико да спасете себе, препоручујемо коришћење мужа за цеђење и џемфикса за брже згушњавање.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: џемчај
ShareTweet
Previous Post

Самир Аслани: Аутобиографија

Next Post

Макароне са сиром

Related Posts

Брдарице

by Око Златибора
19. децембар 2025.
0

За припрему брдарица потребно је: 1 dl пива, 2 dl уља, око 500 g брашна, 1 прашак за пециво, 250...

Медено срце

by Око Златибора
3. децембар 2025.
0

Колач медено срце је један од омиљених домаћих колача, који се једноставно припрема и има карактеристичан укус захвањујући цимету и...

Штрудла са маком

by Око Златибора
18. новембар 2025.
0

За припрему штрудле са маком потребно је: паковање 200 g мешавине мака и шећера, 120 ml топле воде, 500 g...

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

Next Post
makarona-sa-sirom

Макароне са сиром

Please login to join discussion
No Result
View All Result
loader-image
Време данас
Zlatibor
3:33 am, дец 28, 2025
temperature icon -4°C
ведро небо
Humidity: 86 %
Pressure: 1021 mb
Wind: 10 Km/h
Wind Gust: 9 Km/h
Clouds: 3%
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:14 am
Sunset: 4:10 pm
  • Temperature
  • Precipitation
  • Rain Chance
  • Wind
  • Humidity
  • Pressure
4:00 am
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 8 Km/h 82% 1021 mb 0 mm/h
7:00 am
temperature icon
-2°/-1°°C 0 mm 0% 10 Km/h 79% 1021 mb 0 mm/h
10:00 am
temperature icon
-3°/-3°°C 0 mm 0% 16 Km/h 68% 1023 mb 0 mm/h
1:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 15 Km/h 56% 1023 mb 0 mm/h
4:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 9 Km/h 68% 1025 mb 0 mm/h
7:00 pm
temperature icon
-4°/-4°°C 0 mm 0% 6 Km/h 78% 1026 mb 0 mm/h
10:00 pm
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 6 Km/h 76% 1026 mb 0 mm/h
1:00 am
temperature icon
-5°/-5°°C 0 mm 0% 7 Km/h 77% 1026 mb 0 mm/h
Weather from OpenWeatherMap

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.