• Latest
  • Trending
  • All
Чај и џем од шипурка

Чај и џем од шипурка

25. март 2025.
VIII Фестивал пољског цвећа

VIII Фестивал пољског цвећа

20. мај 2025.
stablo-mecje-leske-u-uzicu

Занимљивости о Златибору

20. мај 2025.
Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

Премијера дечјих представа „Чаробно позориште“ и „Дамојед“

19. мај 2025.
33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

33. Фестивал „Деца међу нарцисима“

19. мај 2025.
Култура: Анђелка пред златиборском публиком

Култура: Анђелка пред златиборском публиком

19. мај 2025.
kacun-cvet

Каћун

18. мај 2025.
Љубиш

Љубиш

18. мај 2025.
kviz-znanjodrom

Знањодром

15. мај 2025.
ФК Чајетина

ФК Чајетина у посети главном граду

13. мај 2025.
zoran-marinković-šahosvski-klub-čigota

Зоран Маринковић победник шаховског турнира на Златару

12. мај 2025.
НП Ужице домаћин фестивала „Јоаким Вујић“

НП Ужице домаћин фестивала „Јоаким Вујић“

12. мај 2025.
Култура: Изложба „Анђели Жичке епархије“ у КЦ Златибор

Култура: Изложба „Анђели Жичке епархије“ у КЦ Златибор

12. мај 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
уторак, мај 20, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Чај и џем од шипурка

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
Чај и џем од шипурка
Share on FacebookShare on Twitter

Чај и џем од шипурка су баш традиционални производи у златиборском крају. Сам плод шипурка садржи доста витамина Ц, а чај спремљен од њега је изузетно здрав и пријатног укуса. За припрему чаја и џема од шипурка користе се зрели, црвени плодови који се беру у јесен.

Чај од шипурка

У 2 dl воде ставити пуну кашику шипурка. Кад прокува, смањити температуру и оставити да се кува дуже све док вода не добије црвенкасту боју. Иначе, кувањем шипурка не губи се витамин Ц. По жељи, у чај ставити лимун, мед или шећер. Благотворно делује на излучивање мокраће и потпомаже варење. Добра је превентива грипу, а убрзава и оздрављење од њега.

Џем од шипурка

Прво купите 10 литара чорбе/каше за џем. У шерпу сипати кашу. Додати 5 кг шећера и 1 лимунтус. Количина шећера у принципу зависи од вашег укуса. Зато се препоручује да ставите прво 3,5-4кг, добро измешате и пробате. Ставити на ватру да проври. Кад проври, смањити температуру и кувати бар 2 сата, док џем не добије тамну црвену боју и не згусне се. Чисте тегле осушити и ставити у рерну да се угреју. Готов, врућ џем сипати у загрејане тегле. Одмах их затворити.

Каша од шипурка за џем

Набрати шипурке, опрати их, ставити у шерпу и налити водом колико да огрезну у њој (да се потопе у воду). Потом се кувају док не омекшају довољно да могу да се цеде. Прво у цедиљку наспете скуване шипурке и варјачом притискате, дрљате, мешате, односно цедите, цедите, цедите до изнемоглости. Затим опет цедите, цедите, цедите на најлон чарапу или газу. Наравно, након сваког цеђења пробате. Цеђење на газу понављате док год на језику осећате иглице. Затим се смеша враћа у шерпу и наставља се кување (до џема) док се не згусне, односно док се не онесвестите. Ако желите колико-толико да спасете себе, препоручујемо коришћење мужа за цеђење и џемфикса за брже згушњавање.

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: џемчај
ShareTweet

Related Posts

Телећа чорба

Телећа чорба

by Око Златибора
26. март 2025.
0

За телећу чорбу важи да је најбоља у ресторану. И јесте добра! Бар из нашег искуства, никад нас није изневерила....

Розен торта

Розен торта

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Розен торта, посни дезерт, незаобилазан на свим славама. Брзо и лако се спрема, али се бар један дан чека на...

Теткина проја

Теткина проја

by Око Златибора
25. март 2025.
0

Састојци: 5 кашика паленте или крупног пројоног брашна, 5 кашика пшеничног брашна, пола кашичице соде бикарбоне, пола кесице прашка за...

Рафаело

Рафаело

by Око Златибора
18. март 2025.
0

Рафаело куглице су производ италијанске компаније Фереро. На тржишту су се појавиле 1990. године и одмах попримиле симпатије готово свих...

Мени

  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
No Result
View All Result

Категорије

  • Авантура
  • Блог
  • Вести
  • Забава
  • Златопедија
    • Гљиве
    • Географија
    • Златиборци
    • Манифестације
    • Спорт
    • Фауна
    • Флора
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Хумор
    • Агенција Ерцов

Категорије

  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.