Клопа

Чај и џем од шипурка

Шипурак

Дивља ружа, шипурак (Rosa caninа) расте као жбунаста вишегодишња биљка из породица ружа. Прилично је разграната и трновита. Цвета у мају и јуну, док плодови зру у септембру и октобру. У златиборском крају може се наћи свуда, јер расте поред путева, дуж међа, по ободима шума, уз шибље и врзине. Уколико сте докони и вешти у спремању зимнице, брање шипурка вам може донети и одређена новчана средства. Прошле године свеж плод је откупљиван по цени од 70 динара по килограму, балон од 5 литара каше за кување џема 600 динара, док је тегла џема око 500 динара.

Плод је изузетно богат витамином Ц. Зато се препоручује конзумирање производа од шипурка у зимском периоду ради побољшања имунитета.

Чај од шипурка

У 2 dl воде ставити пуну кашику шипурка. Кад прокува, смањити температуру и оставити да се кува дуже све док вода не добије црвенкасту боју. Иначе, кувањем шипурка не губи се витамин Ц. По жељи, у чај ставити лимун, мед или шећер.

Џем од шипурка

Прво купите 10 литара чорбе/каше за џем. У шерпу сипати кашу. Додати 5 кг шећера и 1 лимунтус. Количина шећера у принципу зависи од вашег укуса. Зато се препоручује да ставите прво 3,5-4кг, добро измешате и пробате. Ставити на ватру да проври. Кад проври, смањити температуру и кувати бар 2 сата, док џем не добије тамну црвену боју и не згусне се. Чисте тегле осушити и ставити у рерну да се угреју. Готов, врућ џем сипати у загрејане тегле. Одмах их затворити.

Каша од шипурка за џем

Набрати шипурке, опрати их, ставити у шерпу и налити водом колико да огрезну у њој (да се потопе у воду). Потом се кувају док не омекшају довољно да могу да се цеде. Прво у цедиљку наспете скуване шипурке и варјачом притискате, дрљате, мешате, односно цедите, цедите, цедите до изнемоглости. Затим опет цедите, цедите, цедите на најлон чарапу или газу. Наравно, након сваког цеђења пробате. Цеђење на газу понављате док год на језику осећате иглице. Затим се смеша враћа у шерпу и наставља се кување (до џема) док се не згусне, односно док се не онесвестите. Ако желите колико-толико да спасете себе, препоручујемо коришћење мужа за цеђење и џемфикса за брже згушњавање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *