Клопа

Комплет лепиња

Комплет лепињу присваја цео златиборски крај, али она је, пре свега ужички специјалитет, значи права, аутентична Ерцовка.

За припрему дотичне госпође, потребни су: лепиња, јаје, кашика старог кајмака и претоп.

Лепиња мора бити лепиња, никако кајзерица, земичка, мања погача. Купујемо их у локалним пекарама, јер се пеку у пећима на дрва. На лепињи прво исећи поклопац и одложити га. У лепињу ставити кашику кајмака и једно јаје, а затим их измутити виљушком. Добијену кашу треба распоредити по целој лепињи тако да натопи читаву површину. Поклопац умочити у лепињу да упије мало каше и пећи га одвојено у рерни. Трајање печења зависи од ваших гастрономских афинитета. Када мислите да је таман печена, извадите је, налијте претопом по укусу, поклопите и изнесите на сто. Комплет лепиња се једе рукама, тако што кренете од поклопца који кидате и умачете у претоп и кашу. Виљушка и нож вас можда чине финим, али то Ужичани сматрају скрнављењем њихових локалних обичаја.

Интересантно је да постоји и веганска варијанта овог јела које се спрема исто као обична комплет лепиња само без јаја, кајмака и претопа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *