• Latest
  • Trending
  • All
komplet-lepinja

Комплет лепиња

25. март 2025.
marija-vulovic-betel

Жаклинин Џемпер

3. новембар 2025.

Мусака од плавог патлиџана

3. новембар 2025.

Културни репертоар

3. новембар 2025.
maglenka-clitocybe-nebularis

Магленка (Clitocybe nebularis)

1. новембар 2025.

Знањодром

30. октобар 2025.

Дивљи кестен

30. октобар 2025.

Културни репертоар

30. октобар 2025.
zlatibor-znanjodrom

Знањодром

23. октобар 2025.

Црква Свете великомученице Недеље у Трипкови

29. октобар 2025.
musvete

Мушвете

21. октобар 2025.

„Ракијада“ у Шљивовици

21. октобар 2025.

Културни репертоар

20. октобар 2025.
  • Авантура
  • Хумор
  • Куварица
  • Знаменитости
  • Златопедија
  • Важни телефони
  • Смештај на Златибору
  • Контакт
  • Рекламирајте се код нас
Уторак, новембар 4, 2025
  • Login
Око Златибора
No Result
View All Result
Око Златибора
No Result
View All Result
Home Куварица

Комплет лепиња

by Око Златибора
25. март 2025.
in Куварица
0
komplet-lepinja
Share on FacebookShare on Twitter

Иако је присваја цео златиборски крај, комплет лепиња је, пре свега ужички специјалитет, значи права, аутентична Ерцовка.

За припрему дотичне госпође, потребни су: лепиња, јаје, кашика старог кајмака и претоп.

Лепиња мора бити лепиња, никако кајзерица, земичка, мања погача. Купујемо их у локалним пекарама. Праве лепиње се пеку у великим пећима на дрва. На лепињи прво исећи поклопац и одложити га. У лепињу ставити добру кашику кајмака и једно веће јаје, а затим их измутити виљушком. Добијену кашу треба распоредити по целој лепињи тако да натопи читаву површину. Поклопац умочити у лепињу да упије мало каше. Припремљену лепињу пећи у рерни на 200 степени. Решетку можете подићи ближе горњем грејачу, јер је потребно само да се запеку јаје и кајмак. Поклопац додати каснијекако не би изгорео. Трајање печења зависи од ваших гастрономских афинитета, односно да ли волите живљу или решију комплетару. Када мислите да је таман печена, извадите је, налијте претопом по укусу, поклопите и изнесите на сто. Комплет лепиња се једе рукама, тако што кренете од поклопца који кидате и умачете у претоп и кашу. Виљушка и нож вас можда чине финим, али то Ужичани сматрају скрнављењем њихових локалних обичаја.

Интересантно је да постоји и веганска варијанта овог јела које се спрема исто као обична комплет лепиња само без јаја, кајмака и претопа. Овако спремљена комплет лепиња се тада зове лепиња.

Лепиња-са-све
Комплет-лепиња
Ужичка-лепиња
комплет-лепиња

Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!

Tags: питатесто
ShareTweet
Previous Post

Квиз шоу

Next Post

Квиз шоу

Related Posts

Мусака од плавог патлиџана

by Око Златибора
3. новембар 2025.
0

За припрему мусаке потребно је око килограм плавог патлиџана, 400 грама мешаног млевеног меса, главица црног лука, чен белог лука,...

piroske

Пирошке

by Око Златибора
16. септембар 2025.
0

Пирошке се праве од нараслог теста, празне или пуњене различитим филовима, а могу бити пржене у уљу или печене у...

Палачинке из рерне

by Око Златибора
25. јун 2025.
0

Једна од варијанти су и палачинке из рерне. Скраћују време припреме, што је за модерну куварицу изузетно важно.

Рибић

by Око Златибора
17. јун 2025.
0

Рибић је део јунетине који се налази на коленици. Изузетно је мекан и сочан комад меса, који након дугог кувања...

Next Post

Квиз шоу

Please login to join discussion
No Result
View All Result

Категорије

Категорије

  • Авантура
  • Агенција Ерцов
  • Блог
  • Вести
  • Гљиве
  • Географија
  • Забава
  • Златиборци
  • Златопедија
  • Знаменитости
  • Куварица
  • Манифестације
  • Пословни водич
  • Саговорници
  • Смештај на Златибору
  • Спорт
  • Фауна
  • Флора
  • Хумор
  • Цркве и манастири

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Важни телефони
  • Контакт
  • Политика приватности
  • Рекламирајте се код нас

Copyright © 2017 JNews.