Пилећа чорба (бела чорба) се по начину припреме не разликује од других чорби, месо, поврће и пар сати лаганог крчкања. Међутим, има једну, за куварице важну предности, пилетина се доста краће кува од других врста меса.
За припрему пилеће чорбе потребно је: 2 бела пилећа меса, једна шаргарепа, мања главица црног лука, чен белог лука, корен и лист першуна, целер, коцка за супу, со, бибер, брашно, уље, павлака за кување.
У шерпи на мало уља пропржити ситно исецкан црни лук и шаргарепу. Додати бели лук, мало першуна и целера. Додати и пилеће месо сечено на коцкице. Прожити га минут, два уз стално мешање. Налити толом водом (око 3 веће чаше). Зачинити са две коцке за супе. Мало посолити и побиберити. Смањити ринглу и оставити да се лагано крчка. Што се дуже кува биће боља, односно боље ће се сјединити укуси меса и поврћа. Повремено додавати воду, јер ће уврети током кувања. Кад буде готова, у шерпу додати кашику брашна размућену у шољици млаке воде. Густину чорбе регулишите количином брашна. На крају додати и око 50 ml павлаке за кување. Декорисати листом першуна.
Пилећа чорба се може правити и од пилећих леђа, које се прво скувају како би се месо одвојило од костију..
Ако вам треба идеја за доручак, ручак, вечеру… посетите златиборску куварицу. Можда пронађете инспирацију!